Vágólapra másolva!
A Mercedes csapatfőnöke szerint szinte biztosan kőkemény párharcba torkollik majd Lewis Hamilton és Max Verstappen idei vb-harca, ha úgy érkeznek az utolsó futamra, hogy mindkettejüknek van még esélye megnyerni a világbajnoki címet. Toto Wolff olyasmire számít, ami Ayrton Senna és Alain Prost, illetve Michael Schumacher és Jacques Villeneuve között történt.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke biztos benne, hogy amennyiben az utolsó versenyen fog eldőlni a világbajnoki cím sorsa Lewis Hamilton és Max Verstappen között, Ayrton Senna és Alain Prost, avagy Michael Schumacher és Jacques Villeneuve szintű összecsapásra számíthatunk a Red Bull és a Mercedes pilótája között, amibe a csapatok nem fognak tudni beleszólni, az osztrák üzletember pedig nem is akar.

Megismétlődik az, ami Monzában történt? Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Láttunk már néhány, utolsó (vagy utolsó előtt) futamos ütközéssel eldőlő világbajnok címet a Forma-1 története során. Legutóbb az 1997-es Európa Nagydíjon volt ilyenre példa, amikor Michael Schumacher húzta rá Ferrarija kormányát az őt éppen előző Jacques Villeneuve Williamsére, aminek következtében a német pilóta kiesett, a kanadai pedig megnyerte első és egyetlen vb-címét.

Ennél is híresebb Ayrton Senna és Alain Prost 1989-es és 1990-es ütközése, akik mindkétszer az idény utolsó előtti futamán, Suzukában akaszkodtak össze. 1989-ben csapattársakként követték egymást az első helyen, a második pozícióban haladó Sennának pedig muszáj volt nyernie, hogy életben tartsa az esélyeit. A célegyenes előtti sikánban bevetődött Prost mellé, aki rácsukta a kaput, és összeütköztek. Noha Senna végül tovább tudott menni és nyert, utólag igen ellentmondásos módon kizárták, mert a baleset körében nem teljesítette az utolsó sikánt, így az előírt versenytávnál néhány méterrel kevesebbet tett meg.

Senna és Prost 1989-es ütközése

1990-ben az akkor már Ferrarit vezető Prost volt az üldöző, a francia a második helyről indult Szuzukában, de az első kanyaron sem jutott túl, mivel a pole-ból induló Senna előre közölte: ha riválisa lerajtolja őt, azonnal kilöki. Prost az élre állt, a brazil pedig tartotta a szavát és nekiment, amivel bebiztosította a világbajnoki címét.

Hogy születik-e hasonló klasszikus az idei év végén, az majd öt verseny múlva kiderül, Toto Wolff szerint ugyanakkor nagy lesz rá az esély, ha a szezonzárón dől majd el a vb-cím sorsa.

– nyilatkozta az osztrák üzletember a Daily Mailnek.

Senna és Prost 1990-es ütközése

Wolff szerint ebben az esetben nagy eséllyel ugyanaz fog történni, amit az idei Olasz Nagydíjon láthattunk.

Ha a világbajnoki címért versenyzel és látod kicsúszni a kezeid közül, mert a másik srác éppen megelőz, mi más eszköz áll a rendelkezésedre azon kívül, ami biztosítja, hogy ne tudjon előzni? Láttuk ezt Schumachernél és Villeneuve-nél is, Sennánál és Prostnál pedig kétszer."

Lewis Hamilton nemrég azonban elmondta, hogy inkább elveszíti a világbajnoki címet és megőrzi a méltóságát, mintsem valamilyen kétes manőverrel nyerjen. A Mercedes csapatfőnökétől is távol áll az ilyesmi, ugyanakkor tudja, ez csakis a két pilótán fog múlni.

És nem hiszem, hogy ezt kontrollálni lehet, Hamiltont és Verstappent, és nem gondolom, hogy az ember akarná kontrollálni őket, mert gladiátorok a versenyautójukban.”

Az USA Nagydíj rajtjánál is benne volt a levegőben az ütközés, de végül nem értek össze Forrás: AFP/Robyn Beck

„Ez teszi ennyire érdekessé ezt a sportot – folytatta Wolff. – Bele van ivódva a természetünkbe, hogy nem szeretjük a konfrontációt, az emberek pedig érdeklődve várják, hogy miként alakul a kettejük viszonya. Ha összeütköznek, konfrontálódni fognak? Mit fognak mondani? Egymás szemébe néznek? Mi nem tudunk közbeavatkozni. A kapcsolatukat az egyének rendezik."

Jelenleg Verstappen vezet 12 ponttal, amikor öt verseny van még hátra az idei szezonból.