Jordan: Hamilton megengedte, hogy az arrogáns Verstappen meglopja őt

Forma-1, Lewis Hamilton, Max Verstappen, Abu-dzabi Nagydíj
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 12: Race winner and 2021 F1 World Drivers Champion Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing is congratulated by runner up in the race and championship Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP during the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 12, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Jordan-istálló korábbi tulajdonosa és csapatfőnöke Lewis Hamiltont tette felelőssé azért, hogy az idén nem ő lett a világbajnok, mondván kedvességével tálcán kínálta az arrogáns Max Verstappennek az év végi elsőséget.

Lewis Hamilton kétségkívül a lehető legdrámaibb és az ő szempontjából a lehető legszívszorítóbb módon bukta el az idei világbajnoki címet az Abu-dzabi Nagydíj utolsó körében. A hétszeres világbajnok gyakorlatilag tehetetlen volt az őt két lépcsővel lágyabb és sokkal frissebb gumikon támadó Max Verstappennel szemben, majd miután szemmel láthatóan megviselték a történtek, az autóból kiszállva sportszerűen gratulált a holland pilótának, akit meg is ölelt. Mario Andretti, 1978 F1-es világbajnoka szerint ezzel megmutatta, hogy minden téren ő a legjobb.

Hamilton méltósággal viselte a vereséget Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Bryn Lennon

„Lewis Hamilton-mesterkurzus arról, hogy miként legyünk minden módon a legjobbak – írta a Twitteren a 71 éves Andretti. – Egy bajnok, aki a legtöbbször nyer, megmutatja a világnak, hogy miként kell viselkedni és összeszedettnek maradni, amikor az élet nem kedves hozzád. A legjobbját nyújtja akkor is, amikor kiszakították a lelkét. Erő, mentális kontroll. Példakép."

A korábbi csapatfőnök Eddie Jordan szerint ugyanakkor Hamiltont ez a fajta sportszerű és kedves hozzáállás gyengébbé tette az idei szezonban.

A Jordan-istálló egykori tulajdonosa szerint ennek is köszönhető, hogy Verstappen meg tudta nyerni a világbajnoki címet. „Nem vitathatjuk el Verstappentől a bajnoki címet, másfelől viszont szerintem Hamilton nyitva hagyta neki az ajtót” – ecsetelte a BBC Radio 5 Live-nak.

A vélhetően Hamilton a kerék a kerék elleni csatáknál a szezon során számos alkalommal mutatott engedékenységére utaló Jordan szintén úgy véli, hogy dicséretre méltó, ahogyan a hétszeres világbajnok viselte a vereséget, viszont úgy érzi, már túl rendesen viselkedett. „A testbeszéde és hallgatva, ahogy a verseny után beszélt, annyira sportszerű volt. Egész Nagy-Britannia büszke lehet arra, amit csinál, de a kedves fickók nem nyernek világbajnoki címeket, ő pedig kedves fickóvá vált. Ő a legjobb pilóta, akit valaha láttam, és láttam néhány igazán magas szinten levő versenyzőt, ezért azzal, hogy ezt mondom, piedesztálra emelem őt."

Hamilton túl kedves lett volna Verstappennel? Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

Martin Brundle a Sky Sports kommentátoraként dolgozó expilóta is elmondta, azaz pontosabban leírta a véleményét az idei szezon végkimeneteléről, és csatlakozott Fernando Alonsóhoz abban, hogy akár meg is lehetne osztani a világbajnoki címet, ha lenne lehetőség ilyesmire.

A 22 futamból 15-ről úgy jött el, hogy ő állt a pontverseny élén, beleértve az utolsó hét versenyt. Tíz futamot nyert Lewis nyolcával szemben, és 18 dobogója volt 17 ellenében. Szezon közben pedig nem volt a legnagyobb szerencséje, az utolsó kilométerekig, persze” – írta Brundle a Sky Sportsnak készített szokásos jegyzetében

A nyers tempója, következetessége, elszántsága, stílusa és fáradhatatlansága, különösen a záró szakaszban, kiemelkedő volt, ahogy egy újabb káprázatos rajtot produkált pályafutása 288. versenyén, közel 37 évesen."