Red Bull: A Ferrari és a McLaren ellen jobb volt küzdeni, mint a Mercedesszel

Forma-1, Katari Nagydíj, Toto Wolff, Mercedes, Christian Horner, Red Bull
DOHA, QATAR - NOVEMBER 19: Mercedes GP Executive Director Toto Wolff and Red Bull Racing Team Principal Christian Horner talk in the Team Principals Press Conference during practice ahead of the F1 Grand Prix of Qatar at Losail International Circuit on November 19, 2021 in Doha, Qatar. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner bírálta a Mercedest és csapatfőnökét, Toto Wolffot azért, mert a világbajnoki címért zajló küzdelmet a pályán kívül is vívják. Ettől függetlenül, korrekt lezárásra számít.

Elmérgesedett a küzdelem az idei F1-es világbajnoki címért a Red Bull és a Mercedes, de főleg a két csapatfőnök, Christian Horner és Toto Wolff között. A két szervezet elismeri a másikat, ennek részeként a Red Bullt irányító szakember nem tagadta, hogy nagy fegyvertény lenne a Mercedes legyőzése.

Wolff és Horner a pályán kívül is küzd Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Dan Istitene

„Úgy gondolom, ez minden eddigi sikert felülmúlna, annyira intenzív és olyan magas szintű az ellenfél – mondta Horner a Daily Telegraphnak. – Emlékezzünk arra, hogy a Mercedes autójának 60 százaléka tavalyról származik, és akkor voltak a leginkább lehengerlők, úgyhogy szenzációs, ahogy a csapatunk reagált”

Horner viszont kifogásolta azt, hogy a világbajnoki küzdelem nem csak a pályán zajlik, szerinte a 2010-es években a Ferrari és a McLaren ellen más volt a versengés hangulata.

„Amikor a Ferrari vagy a McLaren ellen küzdöttünk még Stefano [Domenicali] volt a Ferrari főnöke, és a verseny után mindig kezet fogtunk. Más idők jártak. Ez a mostani most nagyon átpolitizált a pályán kívül. A helyezkedés, a megtévesztés, a szabályozó testület, a versenyzők és a csapatok közötti politizálás miatt.”

Horner szerint a Red Bull kizárólag a pályán szeretne harcolni a világbajnoki címekért és elismerte, talán kissé naivan kezelték az idei évet, ezért úgy érzi, védekezniük kellett a Mercedes áskálódásai ellen. Ettől függetlenül szerinte végül kezet ráznak majd az ellenféllel a szezon végén, de utána is arra számít, hogy újrakezdődik majd a rivalizálás, ami most is megy a háttérben.

„Nekünk nincs hatalmas sajtó- és manipuláló részlegünk, úgyhogy én verek vissza mindent, ami megtalál minket. Más csapatok nagyon másként működnek, időt fordítanak arra, hogy manipulálják az üzeneteke – mondta. – Talán a megjegyzéseimet úgy alakították, hogy egy sportbíróra célozzanak, pedig nem ez volt a szándékom.”

Várhatóan csak az utolsó nagydíjon dől el a Hamilton-Verstappen csata Forrás: Daimler AG/Jiri Krenek for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Jiri Krenek

„Előfordul, hogy kifordítanak dolgokat, de hol van akkor a következetesség? A legutóbbi hétvégén, [Wolff] lényegében elküldte a versenyigazgatót a *******. Az én megjegyzéseim jelentéktelenek voltak ehhez képest” – utalt Horner arra, hogy ennek ellenére mégis beidézték őt a sportfelügyelők azért, mert az álláspontjuk szerint rontotta az F1 jó hírnevét.

A brit szakember azt is kifogásolta, hogy bár Lewis Hamilton gyakran hangoztatja, hogy ő is csak a pályán akar küzdeni Max Verstappen ellen, úgy érzi, hogy a hétszeres világbajnok ennek ellenére részt vesz az áskálódásban. „Lewis folyamatosan bedobja az észrevétlen, apró provokációit, de Max kapcsán az a nagyszerű, hogy ő le se sz*rja az ilyesmit. Pontosan tudja, hogy ki is ő maga.”