A Mercedes csapatfőnöke képtelen beletörődni a vereségbe

Forma-1, Lewis Hamilton, Max Verstappen, Daniel Ricciardo, Abu-dzabi Nagydíj
Mercedes' British driver Lewis Hamilton 2021 (Front) is followed by Red Bull's Dutch driver Max Verstappen at the Yas Marina Circuit during the Abu Dhabi Formula One Grand Prix on December 12, 2021. - Max Verstappen became the first Dutchman ever to win the Formula One world championship title when he won a dramatic season-ending Abu Dhabi Grand Prix. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Régi sérelmeket idézett fel Toto Wolffban az Abu-dzabi Nagydíj utolsó köre, az eseményekkel továbbra sem ért egyet, és változásokat akar az FIA-nál.

Óriási botrányt csinált a Mercedes, miután zsinórban nyolcadik alkalommal nem nyerte meg valamelyik pilótájuk a Formula-1-es világbajnokság egyéni vb-címét. Max Verstappen kétségkívül szerencsés futamgyőzelme után a csapat óvott, fellebbezett, majd Toto Wolff és Lewis Hamilton bojkottálta az FIA díjátadóját. Bíróságra viszont már nem vitték el az ügyet, kénytelenek voltak beletörődni abba, hogy idén "csak" a csapatvilágbajnoki címet nyerték meg, az egyéni világbajnok teljesen megérdemelten - ahogy itt levezettük - Verstappen lett, legyőzve Hamiltont. A hétszeres brit világbajnokot utoljára a saját csapattársa, Nico Rosberg izzasztotta meg 2016-ban, akkor is az utolsó futamon dőlt el a vb-cím sorsa, és Hamilton akkor is veszített. Azóta négy vb-címet nyert zsinórban a brit, de a Mercedes fölénye miatt - amiért a versenyző persze nem hibáztatható - lényegében komoly rivális és szoros világbajnoki csata nélkül.

Hamilton még az élen kezdte az utolsó kört, de Verstappent helyzetbe hozták Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Mercedes ezúttal nem a Red Bullt támadta, Verstappen szabályosan járt el, de Wolff kifogásolja azt, ahogy a versenyigazgató eljárt. A Bildnek adott interjúban kijelentette, nem akar egy konkrét embert hibáztatni, de egyelőre nem áll szóba Masival, és a lap kérdésére

egy másik, szintén vitatott sporttörténeti eseménnyel vont párhuzamot.

„Ez mindenképpen egy szinten van azzal, amikor Diego Maradona isten kezére hivatkozva gólt szerzett a Wembley-ben 1986-ban – jelentette ki Wolff, de elutasította azt a kifejezést, hogy Hamiltontól elcsalták a világbajnoki címet – A versenyigazgató hozott egy következetlen döntést, ami elvette a világbajnoki címet Lewistól.”

Wolff kijelentette, minden lépésüket egyeztették Hamiltonnal, az óvást, a fellebbezést és a visszavonást is. Kitart amellett, hogy egy „normális bíróságon” győztek volna, de nem akartak a pályán kívül eredményt elérni. Kifogásolta, hogy az eljárásban az FIA alperes és bíró is lett volna egyszerre, ez a „védtelenség” érzését keltette benne.

Ez magyarázhatja Wolff rendkívül indulatos viselkedését is: korábban azt nyilatkozta, hogy a Forma-1 nem említhető egy lapon azokkal a traumákkal, amelyeket gyerekkorában átélt, de a mostani nyilatkozata azt sugallja, hogy a történtek régi, rossz emlékeket idéztek fel benne. Kijelentette, ilyen nem fordulhat elő még egyszer.

Wolff a szezon végén egyre feldúltabban viselkedett Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„A szabálykönyvnek kristálytisztának kell lennie, hogy ilyen ne fordulhasson elő újra, és a megfelelő embereknek kell ellátniuk a feladatokat – jelentette ki Wolff, és célzott arra, hogy a verseny közbeni rádiózást is visszafogná. – Meg kellene engedni, hogy sportszakmai véleményváltás megtörténhessen, de véget kell vetni azért, hogy egyezkedni lehessen a büntetésekről, még akkor is, ha ennek mi is a részesei voltunk.”