Verstappen kész visszavonulni, ha ez megtörténik

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, Max Verstappen, Gianpiero Lambiase, Red Bull
JEDDAH, SAUDI ARABIA - DECEMBER 05: Max Verstappen of Red Bull Racing and The Netherlands with his race engineer Gianpiero Lambiase of Austrian F1 Grand Prix, 10th - 12th July 2020 Bull Racing and Great Britain during the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at Jeddah Corniche Circuit on December 05, 2021 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Minden bizonnyal még jó ideig látni fogjuk az újdonsült világbajnok Max Verstappent a Forma-1-ben, a holland pilóta drukkereinek azonban nem árt imádkozniuk egy kicsit azért, hogy versenymérnöke is vele maradjon.

Életkorából adódóan még akár 15 évig, vagy annál is tovább versenyezhet a 24 évesen első világbajnoki címét nyerő Max Verstappen a Forma-1-ben. A szerződéshosszabbítás előtt álló holland pilóta nem titkoltan szeretne is így tenni, és jelen állás szerint azt sem bánná, ha teljes F1-es pályafutását a Red Bullnál töltené. Ám elmondása szerint van egy dolog, aminek a megtörténte után visszavonulna.

Lambiase és Verstappen nagyon összekovácsolódott az évek alatt Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox

Egy pilótának a legfontosabb és első számú támasza munkája során a versenymérnöke, hiszen minden pályára lépés alkalmával vele kommunikál, illetve az autón kívül töltött időben nagyrészt vele egyeztetve állítja be az autót. Nincs ez másképp Verstappen és a 2016 óta vele dolgozó Gianpiero Lambiase (becenevén GP) esetében sem.

Lambiase korábban Giancarlo Fisichellával, Paul di Restával, Vitantontio Liuzzival, Sergio Pérezzel, majd Red Bullhoz igazolása után Danyiil Kvjattal dolgozott együtt, mielőtt 2016-ban a Toro Rossótól szezon közben előléptetett Max Verstappen mellé rendelték. A páros azóta együtt van, az idén pedig felért a csúcsra. A kérdés az, hogy a jövőben még hány szezont húzhatnak le közösen. Verstappen szerint ugyanis ő csak addig fog versenyezni, ameddig GP lesz a versenymérnöke.

– nyilatkozta Verstappen a Ziggo Sportnak.

Persze azért nagy tétben nem érdemes fogadni arra, hogy ez így lesz, hiszen nem példa nélküli, hogy egy hosszú pályafutást teljesítő F1-es pilóta több versenymérnökkel dolgozik együtt karrierje során, pláne akkor, ha időközben csapatot is vált. Mindenesetre jól mutatja, hogy Lambiase és Verstappen mennyire szoros köteléket alakított ki egymással.

Lambiase és Verstappen a Szaúd-arábiai Nagydíjon Forrás: AFP/Getty Images/Andrej Isakovic

„Igen, ez abszolút így van. Hihetetlen, ahogy együtt tudunk dolgozni – válaszolta Verstappen arra a felvetésre, hogy mérnöke nem fél azonnal megmondani neki, ha átlépte a határt. – Természetesen bizonyos pillanatokban nagyon szigorúak tudunk lenni a másikhoz, de én ezt is akarom.

Az utóbbi években például gyakran megpróbáltam kicsit mérnök és versenyző lenni egyszerre."

Verstappen elárulta azt is, hogy Helmut Marko, a Red Bull nyers őszinteségéről híres tanácsadója kifejezetten élvezi, ahogy ő és a mérnöke kommunikál. „Neki mindig tetszik ez, amikor a mi kommunikációnkat hallgatja. Úgy gondolja, nagyon jó hallani, ahogyan kommunikálunk egymással."