Vágólapra másolva!
Lépéselőnybe kerülhet a McLaren a Ferrarival szemben, miután a wokingiak csapatfőnöke szerint ők egyelőre nem állnak át teljesen a jövő évi autó fejlesztésére, miközben a maranellóiak már megtették ezt.

Nemcsak a Red Bull és a Mercedes között zajlik kiélezett csata az idei F1-es szezonban, hanem a Ferrari és a McLaren között is, jóllehet, utóbbi két istálló között nem a világbajnoki cím, hanem a konstruktőri pontverseny harmadik helye a tét. A két topcsapathoz hasonlóan pedig a maranellóiak és a wokingiak esetében sem csak a pályán, hanem azon kívül is kiélezett a küzdelem, a jelek szerint pedig utóbbiak előnyben lehetnek, mivel még mindig fejlesztik a 2021-es autójukat.

A Ferrari Barcelonában egyértelműen a McLaren előtt volt Forrás: Getty Images/Eric Alonso

A Ferrari részéről Laurent Mekies sportigazgató elárulta, hogy már gyakorlatilag teljes mértékben a 2022-es autó fejlesztésére csoportosították át az erőforrásaikat (95%-ban a szakember szerint), azaz az idei autó már egyáltalán nem élvez prioritást a számukra.

Ezzel szemben a konstruktőri harmadik helyet 65 ponttal a 60 pontos maranellóiak előtt elfoglaló McLaren még fejleszt.

„Ha megnézzük a szezon előtti teszt óta eltelt időszakot, folyamatosan igyekeztünk új fejlesztéseket hozni az autóra, hogy folyamatosan javítsunk a teljesítményén. Portimaóba is vittünk fejlesztéseket, majd a barcelonai szabadedzésekre is.

– nyilatkozta Andrea Seidl, a McLaren csapatfőnöke.

Kérdés, hogy a további fejlesztésekkel a McLaren lépéselőnybe tud-e kerülni Forrás: Motorsport Images/Charles Coates

Természetesen a McLaren is szem előtt tartja 2022-t, és hamarosan már csak olyan fejlesztéseket fog eszközölni az idei autón, amelyek ráfordítás-megtérülés aránya a legjobb. „Nincs már messze, hogy a teljes csapatot átállítsuk a jövő évi autó fejlesztésére.

Összességében szerintem James [Key technikai igazgatónak] világos elképzelése van van arról, hogy mikor akar teljesen átállni a következő évre."

Seidl tisztában van vele, hogy a Ferrari elleni csatában minden századmásodpercre szükség van, ezért is lesz különösen érdekes figyelni, hogy miként alakulnak a két csapat közötti erőviszonyok a folytatásban. „Nyilvánvalóan nagyon szoros a csata, különösen a Ferrarival, ezért fontos, hogy folytassuk a fejlesztések bevetését a következő versenyeken, ezzel életben tartva a harmadik helyért zajló csatát" – szögezte le a csapatfőnök.