Ott a kérdőjel Räikkönen jövője felett, de még jó ideig ott is marad

Forma-1, Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo Racing, Spanyol Nagydíj
RAIKKONEN Kimi (fin), Alfa Romeo Racing ORLEN C41, portrait and GIOVINAZZI Antonio (ita), Alfa Romeo Racing ORLEN C41, portrait during the Formula 1 Aramco Gran Premio De Espana 2021 from May 07 to 10, 2021 on the Circuit de Barcelona-Catalunya, in Montmelo, near Barcelona, Spain - Photo Xavi Bonilla / DPPI
Vágólapra másolva!
Kimi Räikkönennek az idei lehet az utolsó szezonja a Forma-1-ben, de hogy valóban az-e, az még hónapokig kérdés maradhat az Alfa Romeo csapatfőnöke szerint.

Miközben a szurkolók nagy részét és a közvéleményt is Lewis Hamilton jövő évi csapattársának kiléte és George Russell esetleges Mercedeshez igazolása tartja lázban, legalább ennyire érdekesek lehetnek az alsóházban történő pilótamozgások. Ezek részét fogja képezni Kimi Räikkönen jövőjének kérdése is. Az idén októberben 42. életévét betöltő Jégembernek az idény végéig szól a szerződése az Alfa Romeóval, és az is benne van a pakliban, hogy ez az utolsó szezonja a Forma-1-ben. Frédéric Vasseur szerint erről azonban még korai beszélni.

Hamilton jövőjére már pont került, Räikkönené felett azonban még ott a kérdőjel Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Räikkönen 2001-ben mutatkozott be a királykategóriában, és a 2010-es és 2011-es szezon kivételével a mezőny tagja volt az azóta eltelt 20 évben, de egyre több olyan bokszutcai pletyka lát napvilágot, amely szerint az Alfa Romeo kész megválni tőle a szezon végén.

A francia csapatfőnök azonban elmondta, a tárgyalások meg sem kezdődtek még a felek között, és a szezon utolsó részéig nem is fognak.

„Közösen dolgozunk ezen. Rengeteg verseny jön egyhuzamban a szezon utolsó két-három hónapjában, és szerintem az idény utolsó részében fogjuk ezt megbeszélni, nem korábban" – jelentette ki Vasseur.

A meglehetősen szigorú csapatvezető már csak azért sem akar a szezon első felében szerződéshosszabbításról egyeztetni, mert úgy véli, a jövőjükkel kapcsolatos bizonytalanság miatti nyomás kell a jelenlegi versenyzőinek. „Mindig jó nyomás alatt tartani a rendszert. Nem akarok hosszú időre elköteleződni és azt mondani, »oké srácok, most már megnyugodhattok és a többi és a többi«.

Másodsorban nem tudjuk, hogy mi történik körülöttünk az utánpótlás szériákban, a mezőny elején, és a többi. Az ember nem akar előre ily módon elköteleződni. Tökéletesen tudjuk, hogy a mezőny a tetejéről fog feltöltődni. Mr. Toto Wolff meghozza a döntését, aztán jön Mr. Horner, és előbb-utóbb mi is sorra kerülünk."

Räikkönen mellett Giovinazzi jövője sem biztos az F1-ben Forrás: Xavi Bonilla / DPPI

Vasseur természetesen a Mercedes és a Red Bull fennmaradó kiadó ülésére gondolt, hiszen Valtteri Bottas mellett Sergio Péreznek sincs érvényes kontraktusa 2022-re. Elsősorban előbbinek lehet opció az Alfa Romeo esetlegesen megüresedő egyik ülése, de ahogyan arra a csapatfőnök is utalt, a Ferrari valamelyik juniorpilótája is érkezhet, sőt, még Mick Schumacher Haastól történő átigazolása is felmerült.

Egyelőre azonban ezekről nem fogunk konkrétumokat megtudni. „Nem sietünk az ilyesfajta döntésekkel.

– dicsérte Vasseur a Räikkönent egyre többször legyőző olaszt.