Vágólapra másolva!
A tavalyinál szorosabb és izgalmasabb szezont vizionál Zak Brown, a McLaren Racing ügyvezető igazgatója. Az amerikai üzletember szeint 3-4 autó is a végsőkig harcolhat a világbajnoki címért.

A Forma-1-ben évek óta probléma, hogy egy, legfeljebb két csapatnak van esélye egy adott szezonban a világbajnoki címért küzdeni. Az elmúlt éveket domináló Mercedes tavaly méltó ellenfelére akadt a Red Bullban, és Lewis Hamilton Max Verstappen elleni párharca rendkívül izgalmas idényt eredményezett, de ez a két istálló így is fényévekkel járt a többiek előtt. Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója szerint azonban ez az új szabályokkal változhat, és az idén már több csapat is harcban lehet a világbajnoki címért.

Remélhetőleg kettőnél több szereplős lehet az idei év Forrás: Daimler AG/Jiri Krenek/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

„Nagyon meg lennék lepve, ha az új autókkal unalmas lenne a szezon. Lesznek győztesek és vesztesek, és néhány meglepetés – tekintett előre a tavalyi szezont a konstruktőri pontverseny negyedik helyén záró wokingiak ügyvezetője. – Az viszont meglepne, ha bárki is dominálna. Lehet, hogy lesz olyan csapat, amelyik rövid ideig dominálni fog, mint tette azt a Brawn, amikor rájött valamire 2009-ben.

Brown természetesen a Brawn GP 2009-es sikerére utalt. Akkor a Honda kiszállása után létrejött gárda a dupla diffúzor előnyeit kihasználva az első hét futamból hatot megnyert, és akkora előnyre tett szert, hogy a szezon második felében hiába esett vissza, mindkét vb-címet behúzta.

A Brawn GP 2009-ben nagyon betalált az új szabályokkal Forrás: Getty Images/2009 Getty Images/Mark Thompson

A McLaren ügyvezetője szerint az idei új szabályokkal az sem kizárt, hogy a 2010-es szezonzáró után, amikor Fernando Alonso, Mark Webber, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton révén négy pilóta is vb-esélyekkel érkezett meg az idény utolsó versenyére, 2022-ben is hasonlót láthatunk.

Szerintem ez a legfontosabb cél. A 2021-es év a rajtrács egészét nézve látványos volt, és remélem, hogy az új szabályokkal és az aerodinamikai csomag által elérni kívánt célokkal mindez csak ízelítőt adott abból, ami a jövőben vár ránk" – mondta Brown.