A szurkolókra bízná a döntést Alonso a sprintfutamok jövőjéről

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Fernando Alonso, Alpine, Sao Pauló-i Nagydíj 2021, szombat
SP - Sao Paulo - 11/13/2021 - FORMULA 1 GP BRASIL 2021, TRAINING - The English driver Lewis Hamilton from the Mercedes team during the Sao Paulo Grand Prix Sprint Race held at the Interlagos Autodrome by the Formula 1 world circuit in the 2021 season. Photo: Duda Bairros/AGIF (Photo by Duda Bairros / AGIF / AGIF via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Alpine versenyzője emlékeztetett, hogy a szurkolók kedvéért vezették be a sprintversenyeket a Forma-1-ben, ezért őket kérdezné meg arról, maradjon-e a formátum és mit változtassanak rajta.

A 2021-es szezonban nagy újítást jelentett a Forma-1-es nagydíjak közül hármon a sprintversenyek bevezetése. Ezeken már pénteken megtartották a hagyományos időmérőt, amelynek eredménye meghatározta a szombati sprintfutam rajtsorrendjét, és utóbbi vált a hivatalos kvalifikációvá, ami a megszokott vasárnapi viadal rajtsorrendét adta. Az újítás nem bizonyult tévedésnek, bár igazán látványos küzdelmet sem hozott.

A rendes táv harmadával rendezett sprintfutamokból idén már hatot terveznek, a Corriere della Sera szerint

az imolai, a holland, az osztrák, a kanadai, a bahreini és a brazil helyszín jelenleg a legesélyesebb ezek lebonyolítására,

a tavalyihoz képest tehát Silverstone és Monza kiesne ebből a körből.

Alonso Hamilton nyomában a Brazil Nagydíj sprintfutamán Forrás: AGIF via AFP/Duda Bairros/AGIF/Duda Bairros

Mindazonáltal lehet, hogy végül egyet sem rendeznek meg, mert a nagycsapatok a költségplafont kibővítenék néhány millió dollárral az esetlegesen felmerülő károk kompenzálására,

és három istálló vétója már elegendő lenne ahhoz, hogy 2022-ben egy sprintfutamra se kerüljön sor.

A hírek szerint a Mercedes és a Red Bull 5 millió dolláros emelést óhajt, a Ferrari ennél valamivel kevesebbel is beérné.

Nem a rendszer pénzügyi oldala kapcsán, de megszóltalt a témában az Alpine versenyzője, Fernando Alonso, aki szerint a lebonyolítást és a szabályokat érintő kérdések eldöntésénél leginkább a szurkolók véleményét kellene előtérbe helyezi. „A csapatoknak se jobb, se rosszabb nem lett, csak más. Kicsit másképp készülünk fel a hétvégére – idézte őt a Motorsport.com spanyol kiadása. – Ezt a lebonyolítást a szurkolókért hozták létre, a látványosság növeléséért, új rajongók bevonásáért."

A monzai sprintverseny rajtja Forrás: AFP/Miguel Medina

„Örülök [a sprintfutamoknak], mert a megszokottól eltérővé tették a menetrendet. Növelték a feszültséget azzal, hogy csupán egyetlen edzés után parc fermé szabályok alá helyezték az autókat, és két futamot teljesítettünk. Nekünk jól sikerültek, alighanem ezért tetszettek ennyire a sprintversenyek."

Alonso ezzel arra utalt, hogy a mezőny a szokásosnál kevesebbet gyakorolhat a verseny tétre menő része előtt, rövidebb idő alatt kell rátalálniuk az optimális beállításokra.