Button sörrel hangolt élete legfontosabb versenyére

Forma-1, Jenson Button, Brawn GP, Brazil Nagydíj 2009, brit zászló
British Formula One driver Jenson Button waves his national flag to celebrate his 2009 F1 World title after finishing fifth in Brazil's Formula 1 GP, on October 18, 2009, at Interlagos racetrack in Sao Paulo, Brazil. AFP PHOTO / MAURICIO LIMA / AFP PHOTO / MAURICIO LIMA
Vágólapra másolva!
Jenson Button egy podcastban elevenítette fel, milyen, F1-es pilótától szokatlan módon készült fel a 2009-es Brazil Nagydíjra, amelyen 9 helyet előrelépve biztosította be a vb-címet. 

Olyan mértékű szabályváltozásokra, mint amilyennel az idei szezonban kell megbirkóznia a csapatoknak, nem sűrűn van példa a Forma-1-ben. Legutóbb 2017-ben, azelőtt pedig 2009-ben kellett nagy mértékben alkalmazkodniuk az istállóknak, utóbbi évben pedig a Hondából lett Brawn GP-nek sikerült úgy beletalálnia az új regulákba, hogy elhódította mindkét világbajnoki címet. Az abban az évben az első és egyetlen vb-elsőségét ünneplő Jenson Button visszaemlékezett arra a napra, amikor világbajnok lett.

Button ünnepli a vb-címet a 2009-es Brazil Nagydíj után Forrás: AFP/Mauricio Lima

Miután a 2009-es szezon első hét versenyéből hatot megnyert, Button és a Brawn GP is leszálló ágba került, miközben a Red Bull a szezon közbeni fejlesztéseivel rohamos léptekkel közeledett rájuk. Az utolsó előtti futamként szereplő Brazil Nagydíj előtti nyolc versenyen a brit mindössze egyszer állt dobogóra (Monzában lett második), Interlagosba mégis úgy érkezett meg, hogy bebiztosíthatja a vb-címet Barrichellóval és Vettellel szemben. Az időmérőn azonban csak a 14. helyet szerezte meg (csapattársa az első helyről rajtolt), így egyáltalán nem lehetett nyugodt.

A futam előestéjén azonban elhatározta, hogy nem hagyja kicsúszni a kezei közül élete álmát.

– emlékezett vissza Button High Performance Podcastban. – Ő pedig csak rám nézett és bólintott. A következő napon frissen ébredtem, majd besétáltam a csapathoz, ők pedig csak néztek, hogy »oké.. rendben.«"

Button aztán a futamon előzések sorozatát bemutatva (ne feledjük, ekkor még nem volt DRS) az ötödik helyig jött fel, miközben Vettel a 16. helyről a negyedik, Barrichello csak a 8. helyen zárt.

Button nem csak várta, hogy világbajnok legyen, hanem tett is érte a 2009-es Brazil Nagydíjon Forrás: Getty Images/2009 Getty Images/Mark Thompson

„Nagyszerű versenyem volt, életem egyik legjobb futama, amelyen átverekedtem magam a mezőnyön. Az autó nyilván jól ment. Miközben csatáztam, folyamatosan rádióztam, hogy »Hol vagyunk? Hol van Lewis? Hol van Sebastian? Hol kell végeznünk?« A lehető legtöbb infót akartam arról, hogy mennyire kell keményen nyomnom, mennyire kell bátornak lennem az előzési manőverek közben, mivel a legtöbb elég necces volt – elevenítette fel az eseményeket. – A célvonal átszelése ily módon nagyon különleges, érzelmes pillanat volt. Nekem az a verseny, és annak a versenyhétvégének a hullámhegyei és hullámvölgyei olyanok voltak, mint a karrierem két napba sűrítve."