Vágólapra másolva!
Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke úgy véli, Max Verstappen nemcsak akkor győzné le Lewis Hamiltont ugyanazzal az autóval, ha az az övék lenne, hanem a Mercedesszel is ez lenne a helyzet. Helmut Marko, a bikások tanácsadója szerint a holland pilóta rengeteget fejlődött, és már most jobb, mint anno Sebastian Vettel.

A Forma-1 nagy rivalizálásai során a szurkolók körében az egyik leggyakrabban feltett kérdés, hogy a két fél mire lenne képes azonos autóban ülve. Persze előfordult, hogy ez kiderült, mint például Ayrton Senna és Alain Prost, vagy legutóbb Lewis Hamilton és Nico Rosberg esetében, de gyakran előfordul, hogy a két ellenfél soha nem lesz egymás csapattársa.

Sokan kíváncsiak lennének, hogy Verstappen és Hamilton mire menne egymás csapattársaként Forrás: Daimler AG/LAT Images

Minden valószínűség szerint így lesz Hamiltonnal és Max Verstappennel is, így ezt a kérdést legfeljebb megtippelni lehet. Az egyik, logikusnak tűnő válasz, hogy a Mercedesben előbbi, a Red Bullban utóbbi lenne a gyorsabb, azon egyszerű oknál fogva, hogy mindketten jobban ismerik a saját autójukat. Christian Hornernek azonban más a véleménye.

Semmit nem lehet letagadni, amit Lewis elért. Ő az egyik legnagyobb és statisztikailag a legsikeresebb a történelemben.

Azonban, ha Maxot és Lewist betennénk abba az autóba, nincs kétségem afelől, hogy ki kerülne ki győztesen

– utalt a Mercedesre az energiaitalosok csapatfőnöke a The Times-nak adott interjújában. –Ha Lewist ültetnénk be a Red Bullba, ugyancsak nem lenne kétségem, hogy ki jönne ki győztesen.”

Az elmúlt három évben Verstappen rendre sokkal jobban szerepelt aktuális csapattársánál. Mindezt talán az a statisztika igazolja a legjobban, hogy 2019 óta mindössze egyszer kapott ki házon belül úgy, hogy a büntetés és a balszerencse sem játszott szerepet. Más csapatoknál ennél szorosabb volt a helyzet, és Horner szerint ez a kiemelkedő teljesítmény hozta meg nekik a végső győzelmet.

Gyakran láttunk nagyon kicsi különbséget Valtteri [Bottas] és Lewis között, és ugyanez volt a helyzet Nico esetében is

– mondta. – Max mindent kipréselt az autójából. Nyártól pedig, amikor a Mercedes felgyorsult, Max volt az, aki a bajnokságban tartott minket azzal, ahogyan vezetett. Egészen kiemelkedő volt. Néha figyelmen kívül hagyják, hogy mire képes egy olyan autóban, amely kevesebb lóerővel és teljesítménnyel rendelkezik riválisánál.”

Marko szerint Verstappen már most jobb, mint Vettel volt

Verstappen a Red Bull második világbajnoka, hiszen a bikás alakulat 2010 és 2013 között zsinórban négyszer végzett az élen Sebastian Vettellel. Ebben a tekintetben a holland pilótának még van mit behoznia, viszont teljesítményével már most túlszárnyalja elődjét, legalábbis Helmut Marko szerint.

Marko szerint Verstappen már most túlszárnyalja a Red Bull-os Vettelt Forrás: Getty Images/2013 Getty Images/Paul Gilham

„Igen, minden kétséget kizáróan – válaszolta a Red Bull tanácsadója az erre vonatkozó kérdésre a Servues TV-nek. –Mi az, ami a leginkább kiemeli őt? Hogy nincs szüksége bemelegítésre. Ha valahol esik, mások öt vagy nyolc kört teljesítettek, mire Max kimegy a pályára, és az első körével megfutja a legjobb időt. Vagy Dzsiddában, ahol senki sem ismerte a pályát. A többiek már kint voltak, aztán Max is kihajtott, és bumm, három [leggyorsabb szektor]. Ez az egyik lenyűgöző tulajdonsága.

Persze amellett, hogy Verstappent már nagyon fiatalon tehetségesnek tartották, nyilvánvalóan fejlődnie kellett. Pályafutása elején viszonylag gyakran hibázott, ami leginkább a türelmetlenségére volt visszavezethető.

– hangsúlyozta. – Ez fontos különbség. A korai éveiben Max mindig és minden körülmények között a leggyorsabb akart lenni. Mostanra megtanulta adagolni [a teljesítményt], és amikor nagy szükség van rá, szállítja [az eredményt]. Ezzel együtt már az első Red Bull-os versenyén is megmutatta, hogy mennyire érett.”

Egy másik fontos különbség, hogy pár évvel ezelőtt, ha a szabadedzésen problémája adódott, Max felrobbant és kiabált a bokszban. Ezt a türelmetlenséget a pályára is magával vitte, például arra az esetre, ha valaki a hátsó régióból nem húzódott le elég gyorsan előle. Manapság Max sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottan és kivételesen magas szinten teljesít. Ő igazán rendkívüli pilóta.”