Csak a Mercedes pilótái keresnek többet, mint tavaly - íme a lista

Forma-1, Katari Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes, George Russell, Williams
Williams' British driver George Russell (L) watches Mercedes' British driver Lewis Hamilton as he adjusts the microphone during a press conference ahead of the Qatari Formula One Grand Prix at the Losail International Circuit, in the city of Lusail, on November 18, 2021. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / various sources / AFP)
Vágólapra másolva!
Iparági értesülések alapján szokás szerint idén is becslés készült az F1-es pilóták fizetéséről. A listát továbbra is Lewis Hamilton vezeti, aki 10 millió dollárral többet kap kézhez a tavalyinál. Érdekesség, hogy jóval gyengébb csapathoz igazoló Valtteri Bottas bére nem változott.

A Forma-1-es versenyzők fizetése nem nyilvános, de különböző portálok évről évre készítenek becslést. Természetesen ez idén sem történt másképp, és a hitelesnek számító RacingNews365.com iparági értesülések alapján megsaccolta a 2022-es mezőny tagjainak az alapbérét, vagyis a bónuszokat és a szponzori pénzeket nem vették figyelembe.

Hamilton (jobbra) továbbra is vezeti a ranglistát, és hozzá hasonlóan újdonsült csapattársa, Russell fizetése is nő Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A tavalyi szezonra Lewis Hamiltonnak és Sebastian Vettelnek is jelentős mértékben le kellett adnia igényeiből, ami nyilvánvalóan összességében is látható módon csökkentette a csapatok által erre fordított összeget. Az átlagot figyelembe véve ezúttal növekedés történt, de nem számottevő mértékben.

Ez utóbbi elsősorban a tavaly 2023-ig szerződést hosszabbító hétszeres világbajnoknak köszönhető, aki továbbra is vezeti a vonatkozó ranglistát, ráadásul a 2021-es 30 millió dolláros fizetése 10 millióval növekedett.

Esetében persze figyelembe kell venni, hogy a legutóbbi hírek szerint egyáltalán nem biztos, hogy folytatja a versenyzést. 2020-ban szóba került, hogy a jövőben a csapatok nem fordíthatnak 30 milliónál többet a két versenyző fizetésére, ami nyilvánvalóan hátrányosan érintené Hamiltont, de ez ügyben azóta elcsendesedtek a hangok.

A brit pilótát a tavalyi világbajnok, Max Verstappen követi, akinek bankszámlája továbbra is 25 millió dollárral növekszik. A holland versenyző helyzete ezen a téren nyilvánvalóan nem változott, hiszen 2023-ig szóló szerződését még 2019 végén írta alá. Hozzá hasonlóan a mezőny nagy részének nem kellett megújítani a szerződését, legfeljebb az opciót kellett érvényesíteni. Ennélfogva a csapatot nem váltók közül csak Cunoda Juki bére változott: az Alpha Tauri versenyzője 500 ezer helyett 750 ezer dollárt kap, de még így is a táblázat utolsó helyén áll.

Az előző alkalomhoz képest ezúttal valamivel csendesebb volt az átigazolási piac, és az idei évre csak ketten váltottak csapatot. Valtteri Bottas a Mercedestől az Alfa Romeóhoz, vagyis egy minden téren jóval gyengébb istállóhoz igazolt, ennek ellenére továbbra is 10 millió dollárt fog keresni.

Hozzá kell tenni, hogy a hinwili alakulat szempontjából semmi nem változik, hiszen Kimi Räikkönen is ugyanennyit kapott.

Az ifjabbik finn versenyző helyét George Russell veszi át a címvédőnél, és nem meglepő, hogy a Williams egykori pilótájának fizetése megtöbbszöröződik. A 23 éves versenyző 1 millió dollárt keresett a grove-iaknál, idén viszont ez a szám 5 millióra módosul.

Bottas az Alfa Romeónál is megkapja azt az összeget, amit a Mercedesnél keresett Forrás: Mark Sutton / LAT Images/Motorsport Images/Mark Sutton

A visszatérő Alexander Albon 2, míg az újonc Csou Kuan-jü 1 millió dollárban fog részesülni. Ami a jövő évet illeti, valószínű, hogy a mostaninál nagyobb mértékben alakul át a fizetési lista, hiszen tíz versenyzőnek is lejár a szerződése, és ebből öten nem rendelkeznek opcióval az automatikus hosszabbításra. Rajtuk kívül ott van Lance Stroll, akinek esetében nem nyilvános, hogy mikor jár le a szerződése.

# Pilóta Becsült alapfizetés ($)
1. Lewis Hamilton 40 millió
2. Max Verstappen 25 millió
3. Fernando Alonso 20 millió
4. Daniel Ricciardo 15 millió
4. Sebastian Vettel 15 millió
6. Charles Leclerc 12 millió
7. Valtteri Bottas 10 millió
7. Carlos Sainz 10 millió
7. Lance Stroll 10 millió
10. Sergio Pérez 8 millió
11. Lando Norris 5 millió
11. Pierre Gasly 5 millió
11. Esteban Ocon 5 millió
11. George Russell 5 millió
15. Alexander Albon 2 millió
16. Nicholas Latifi 1 millió
16. Mick Schumacher 1 millió
16. Nyikita Mazepin 1 millió
16. Csou Kuan-jü 1 millió
20. Cunoda Juki 750 ezer