Hiába a kiszállás, a Honda egykori F1-es főnöke továbbra is a Red Bullt segíti

Forma-1, Mexikói Nagydíj, 2017, Jamamoto Maszasi, Honda, McLaren
YAMAMOTO Masashi, General Manager Motorsport Division Honda Motor, ambiance portrait during the 2017 Formula One World Championship, Mexico Grand Prix from october 26 to 29 in Mexico - Photo Florent Gooden / DPPI (Photo by FLORENT GOODEN / DPPI Media / DPPI via AFP)
Vágólapra másolva!
Jamamoto Maszasi, a Honda eddigi sportigazgatója a Red Bull kötelékében folytatja pályafutását. A japán szakember egyfajta tanácsadói szerepet fog betölteni, elmondása szerint hidat szeretne képezni a bikások és a motorgyártó között.

Bár a Honda hivatalosan kiszállt az F1-ből, és számos, eddig a sportággal foglalkozó szakemberük más területen kezdett el dolgozni, a valóságban várhatóan még évekig ott lesz a mezőnyben, és jó néhány alkalmazottjuk a Red Bull nemrég létrehozott motorrészlegén vállal munkát. Ahogyan nemrég mi is beszámoltunk róla, a nemzetközi sajtó képviselői tudni vélték, hogy az együttműködés egészen az új motorformula bevezetéséig fog tartani, és a projekt első embere, Jamamoto Maszasi a Red Bull Powertrainsnél, az energiaitalosok nemrég létrehozott motorrészlegén folytatja karrierjét.

Jamamoto Maszasi a Red Bull motorrészlegén folytatja pályafutását Forrás: DPPI via AFP/Florent Gooden

Előbbit egyelőre még nem erősítették meg, de Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke valószínűnek tartja, hogy ez a forgatókönyv fog meg megvalósulni. Ami viszont a japánok sportigazgatóját illeti, hivatalossá vált, hogy formálisan is a Red Bullhoz szerződött.

– nyilatkozta Jamamoto aMotorsport.com japán kiadásának adott interjújában. –Aláírtunk egy szerződést a Red Bull Powertrains-zel, aminek értelmében ott leszek Christian Hornernek és Helmut Markónak [a Red Bull tanácsadójának] segítségként. Ez egy cégek közötti megállapodás, szóval nehéz a részletekről beszélni, de a Red Bull Powertrains egyik tagjaként olyan munkát vállalok, amely a segítségükre lesz.”

A két fél kifejezetten jó viszonyt épolt egymással, amióta a Honda leszerződött az akkor még Toro Rosso néven induló Alpha Taurival, majd egy év múlva a Red Bull-lal. Nyilvánvaló, hogy továbbra is ez a cél, főleg akkor, ha valóban 2025-ig tart az együttműködés, Jamamoto pedig egyfajta tanácsadói szerepet tölt be ennek érdekében.

Ha például meg akarják érteni a japán kultúrát vagy a Honda kultúráját, és közelebbi, illetve jobb kapcsolatba szeretnének kerülni a Hondával, ezt mi tudjuk támogatni – magyarázta. –

Ez alapvetően egy híd a Red Bull és a Honda között.”

Jamamoto hozzátette, tervei szerint jó pár nagydíjhétvégén jelen lesz, ahogyan azt eddig is tette. Ami pedig a döntést illeti, a japán szakember nem sokkal azután határozott úgy, hogy formálisan elhagyja a Hondát, hogy az 2020 októberében bejelentette, 2021 végén távozik a Forma-1-ből.

A Red Bull és a Honda a harmadik közös évükben értek fel a csúcsra Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„Tavaly márciusban döntöttem el – jelentette ki. – 2016-ban neveztek ki [a Honda] motorsport-igazgatójává, és az első célom az volt, hogy nyerjük meg a Super GT-bajnokságot, ami 2018-ban sikerült is. A következő három évben az F1-nek szenteltem az életem. Kezdettől fogva azt gondoltam, hogy ez a munka életem Hondánál töltött szakaszának tetőpontja, és úgy véltem, hogy minden ott szerzett tapasztalatot hasznosítani tudok.

A Honda 2019-ben lett a Red Bull motorszállítója, és már abban az évben sem vallottak szégyent, hiszen három futamot is megnyertek. 2020-ban nem sikerült az áttörés, hiszen Max Verstappennek nem volt esélye megszorítani Lewis Hamiltont a bajnokságban, mint ahogyan a Red Bull is messze volt a Mercedestől konstruktőri szinten. Tavaly azonban óriási küzdelemben a holland pilóta megnyerte az egyéni pontversenyt.

Az első évben meglett az első futamgyőzelem, a második [előtt] azt hittem, jó csatát vívhatunk a Mercedesszel, de nem így történt

– emlékezett vissza Jamamoto. – A harmadikban pedig Verstappen vezetői képességeinek és a Red Bull csapatként mutatott erejének köszönhetően sikerült megnyerni a bajnokságot.”

Verstappen megmutatta új sisakját

Max Verstappen a Red Bull közösségi oldalain közzétett videóban felfedte, hogy milyen sisakban fog versenyezni az idei szezonban. A fejvédő – amit elmondása szerint a holland pilóta is akkor látott először –, több szempontból is emléket állít a tavaly szerzett bajnoki címének.

Verstappen felfedte új sisakját

Az alapdizájn csak minimálisan változott, de az arany szín sokkal hangsúlyosabbá vált, többek között egy ilyen színű oroszlán is felkerült a tetejére. Annak hátulján ott virít az 1-es rajtszám, ami 2014 után tér vissza a Forma-1-be, miután Hamilton rendre a 44-essel versenyzett, Nico Rosberg pedig nem kísérelte meg a címvédést. A sisak alján pedig egy csillag látható, ami természetesen a vb-győzelemre utal.