Kritizálta a McLaren vezére az Aston Martin új csapatvezetőjét

Forma-1, Zak Brown
McLaren Racing CEO Zak Brown (C) arrives ahead of the third practice session ahead of the Qatari Formula One Grand Prix at the Losail International Circuit, on the outskirts of the capital city of Doha, on November 20, 2021. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
A McLarent irányító Zak Brown beszélt arról, mi mindenen kellett változtatnia a csapatnál, hogy az érkezésekor tapasztalt hullámvölgyből elinduljanak felfelé. A mérgező hangulatra is kitért, ami szerinte egyik elődje, Martin Whitmarsh irányítása alatt alakult ki.

Azt nem tudni, hogy a McLaren képes lesz-e a jövőben olyan eredményeket elérni, mint fennállása legszebb időszakaiban, mindenesetre a lényegesen jobb helyzetben vannak, mint a 2010-es évek közepén. Akkor nagyon mélyre zuhant a patinás istálló részben a Honda motorja miatt (amely azóta már vb-címhez segítette a Red Bullt), de a saját portájukon is sok volt az akadályozó tényező.

A rendrakást Zak Brown kezdte meg, aki átalakította a szakmai stábot, de ami még fontosabb, hogy a finoman szólva is kedvezőtlen berendezkedést és folyamatokat vadonatúj alapokra helyezte. Vezetésével a csapat visszaküzdötte magát a középmezőnybe, tavaly 9 év után újra futamot is nyertek, a konstruktőri bajnokságban egy 3. és 4. helyet mutattak fel az elmúlt két szezonban.

A McLaren már nem a mezőny sereghajtói között kullog, mint néhány évvel ezelőtt Forrás: McLaren

Brown a The-Race-nek összegezte a tapasztalatait, hogy milyen bajokat kellett orvosolnia.

– nyilatkozta. – Ron [Dennis] jött-ment, [Martin] Whitmarsh is, aztán [Eric] Boullier, majd [Jost] Capito. Ne is a konkrét személyekről beszéljünk, hanem arról, hogy ez nem a siker receptje."

Brown most már elismert tagja a mezőnynek, az eredmények őt igazolják. De mint elárulta, érezte, hogy Ron Dennis helyére lépve nem mindenki hitt benne, hogy sikerre vezetheti a McLarent.

Zak Brown Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Úgy éreztem, bizonyítanom kell. – közölte. – Kérdőjelek voltak körülöttem, de azt hiszem, joggal. Ez motivált is, ugyanakkor nem sokat foglalkoztam azzal, mit gondolnak rólam mások."

A marketingszakmából érkező üzletember ugyanakkor egy lényeges azonnal észrevett, ahogy a fedélezetre került: míg a Mercedesnél sokszor hangoztatják, hogy minden munkatársuknak optimális környezetet akarnak teremteni és nem akarják, hogy feszélyezze őket a hibázástól való félelem, a McLarennél ez a szemlélet nagyon hiányzott.

„Van most néhány olyan lenyűgöző szakemberünk, akik az érkezésemkor kevésbé nyűgöztek le. Azért, mert akkor olyan környezetben dolgoztak, ami nem illett hozzájuk" – mondta Brown.

„Megdöbbentő volt. Világosan láttam, miért nem sikeres a csapat. Nem csupán a motor vagy a kasztni miatt, hanem az egész rendszertől. A Martin Whitmarsh által létrehozott bonyolult szervezeti felépítés a hibáztatás kultúráját hozta magával, a felelősségek hiányát."

Brown kijelentésének pikantériája, hogy az említett Whitmarsh több év kihagyás után tavaly ősszel ismét munkát vállalt a Forma-1-ben, a nagy célokat kitűző Aston Martin vezetésében kapott feladatot.