Andretti: Russellnek Hamilton mellett Bottasszal szemben is bizonyítania kell

Forma-1, abu-dzabi tesztelés 2021, második nap, George Russell, Mercedes
YAS MARINA CIRCUIT, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 15: George Russell, Mercedes W10 Mule during the Abu Dhabi November testing at Yas Marina Circuit on Wednesday December 15, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Zak Mauger / LAT Images)
Vágólapra másolva!
Mario Andretti úgy véli, George Russellnek nem csupán Lewis Hamilton ellen kell felvennie a kesztyűt a Mercedesen belül, hanem azt is meg kell mutatnia, hogy legalább annyira értékes a csapat számára, mint Valtteri Bottas volt. 1978 világbajnoka szerint a korábbi beugrása még nem garancia a sikerre.

Amennyiben a Mercedes idén is az élmezőny tagja lesz (amire elég jó az esély), akkor a 2022-es év legizgalmasabb pilótapárosa alighanem náluk versenyez. Feltéve, hogy Lewis Hamilton a szerződésének megfelelően marad a csapatnál, egy olyan versenyzővel kell szembenéznie csapaton belül, aki vélhetően nagyobb kihívást jelent Valtteri Bottasnál.

Andretti szerint Russellnek nem csak közvetlenül Hamilton ellen kell bizonyítania Forrás: Zak Mauger / LAT Images/Motorsport Images

A finn pilóta helyére ugyanis George Russell érkezett, akit generációja egyik legnagyobb tehetségeként tartanak számon. Persze minden idők legsikeresebb versenyzője ellen valószínűleg nem lesz könnyű dolga, sőt, Mario Andretti szerint nem csupán közvetlenül ellene kell igazolnia, hogy helye van a címvédőnél.

Van néhány ember, akinek a szintjére fel kell érnie

– nyilatkozta az utolsó amerikai F1-es világbajnok aRacingnews365.com-nak. –Nemcsak Lewisszal, hanem Valtterivel szemben is [bizonyítania kell], aki egy erős és értékes csapattárs volt. Láttuk, hogy George egy egyszeri szituációban mit csinált Bahreinben, szóval arra lehet számítani, hogy nagyon erős [teljesítményt] fog nyújtani.”

A bő egy hónap múlva a 82. születésnapját ünneplő expilóta a 2020-as Szahíri Nagydíjra utalt, amelyen Russell helyettesítette a koronavírusos Hamiltont. Az ifjabbik brit versenyző egy számára kényelmetlen autóban is minimális különbséggel kapott ki az időmérőn ideiglenes csapattársától, a futamon pedig szinte biztosan legyőzte volna, ha nincs az elhibázott kerékcsere és a lassú defekt. Andretti azonban mindenkit óva int attól, hogy ez alapján biztos legyen abban, hogy a 23 éves pilóta hosszú távon is sikeres lesz.

Mindig várni kell, hogy [ez] kiderüljön – szögezte le. – Számos következtetést le lehet vonni, de amíg nem bizonyított…

Néha tényleg jól jön ki egy-egy alkalom, de aztán amikor már az ember tényleg benne van, akkor egy kicsit nehezebbé válik.”

Russell maga is többször elmondta, hogy Hamilton személyében „minden idők legnagyszerűbb versenyzőjéről” van szó. Hogy ezt mennyire gondolja komolyan, és mennyire tudatos akció ez a részéről, azt nem tudjuk, mindenesetre tény, hogy ezzel akarva-akaratlanul is emeli saját ázsióját, ha esetleg legyőzi a nála 13 évvel idősebb csapattársát.

Russell többször is minden idők legjobbjának titulálta Hamiltont Forrás: AFP/John Thys

„Ez egy újabb dolog, egy újabb terület, amit várunk, és meglátjuk, mi sül ki belőle – fogalmazott Andretti. – Szerintem ez élete legnagyobb lehetősége arra, hogy egy jelenleg élcsapatnak számító istállónál igazán ragyogjon, szóval mindannyian sok sikert kívánunk neki.”