Verstappen az élről csapta falnak az autót a virtuális Le Mans-i 24 óráson

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 09: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing looks on in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 09, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen vezető helyről esett ki a virtuális Le Mans-i 24 órás versenyen. Kiss Norbert és Juan Pablo Montoya pilótaként, Fernando Alonso csapatvezetőként vett részt a viadalon, de a futam egyiküknek sem hozott sikerélményt.

Az előző verseny sikere után idén is megrendezték a virtuális Le Mans-i 24 órás futamot. A viadal egyben a virtuális Le Mans-sorozat utolsó futama is volt, vagyis a pilóták, illetve a csapatok a bajnoki címért is csatáztak.

Verstappen is elindult a virtuális Le Mans-i 24 órás viadalon Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

A szabályok szerint minden alakulatot négyen alkottak, mégpedig olyan módon, hogy két profi autóversenyzőhöz két szimulátoros pilóta csatlakozott. A valóságtól eltérően itt csak két kategóriában lehetett nevezni, végül az LMP-ben 29, míg a GTE-ben-ben 21 kvartett vett részt az eseményen.

A mezőny legismertebb tagja egyértelműen a tavalyi Forma-1-es világbajnoki címet megszerző Max Verstappen volt, aki Team Redline színeiben állt rajthoz,

többek között az IndyCarból ismert Felix Rosenqvisttel egy csapatot alkotva. A holland pilótáról köztudott, hogy szabadidejében rengeteget szimulátorozik, és a valós pályákhoz hasonlóan a virtuális világban is eredményes.

Rajtuk kívül ott volt a mezőnyben a héétszeres F1-es futamgyőztes Juan Pablo Montoya, valamint az IndyCar tavalyi bajnoka, Álex Palou. Az F1-es szurkolóknak ismerősen csenghet Adrien Tambay, valamint a GTE kategóriában induló Alister Yoong neve is, hiszen Patrick Tambay, illetve Alex Yoong személyében mindkettejük édesapja versenyzett a Forma-1-ben.

A viadalnak jelentős magyar érdekeltsége is volt, hiszen összesen öt honfitársunk képviseltette magát. A profi versenyzők közül egyedül a kamion Európa-bajnok Kiss Norbert volt tagja a mezőnynek, míg a szimulátorosok esetében Zuba Péternek, Csincsik Marcellnek, Remenyik Balázsnak és az F1 Esports Pro Seriesben is versenyző Sipos Patriknak, valamint csapataiknak lehetett szurkolni.

Utóbbi ráadásul az Alpine-nak abban az alakulatában versenyzett, amelyet Fernando Alonso felügyelt amolyan csapatvezetőként.

Az időmérőn Verstappenék mindössze 2 ezreddel maradtak le a pole pozícióról, de a futamon hamar átvették a vezetést. Ahogyan telt az idő, úgy tettek szert egyre nagyobb előnyre, és 7 óra elteltével már körülbelül 1 perccel voltak az egész mezőny előtt.

Verstappen hibája véget vetett csapata versenyének

A holland pilóta azonban ekkor komoly hibát követett el: közvetlenül azt követően, hogy lekörözött egy GT-autót, a holland pilóta megpróbálta teljesíteni az utolsó sikánt, ám a rázókövek miatt elvesztette az irányítást. A 24 éves versenyző a falnak csapódott, aminek következtében véget ért számukra a verseny. Csapata a Twitteren úgy fogalmazott, hogy „a hosszútávú versenyzés néha kegyetlen tud lenni, ugyanakkor minden résztvevő hihetetlen erőfeszítéseket tett”. Verstappen azóta nem szólalt meg nyilvánosan.

Ennek következtében a 70-es számú autó, azaz az F2-es Felipe Drugovich, a Formula E-ben versenyző Oliver Rowland, valamint Jeffrey Rietveld és Michael Schmidl csapata győzött, és egyúttal a bajnokságban is az élre ugrott. A GTE-kategóriában hasonló volt a helyzet: a 71-es kocsi (Rudy van Buren, Lorenzo Colombo, Enzo Bonito, Kevin Siggy) a futamon és a pontversenyben is diadalmaskodott.

Ami a korábban felsoroltakat illeti, Palouék a 7.,Tambayék pedig a 17. pozícióban értek célba, míg Montoyáék és Yoongék kiestek.

A magyar érintettségű alakulatok közül az 5. helyet megszerző Remenyikék teljesítettek a legjobban, míg Csincsikék a 10. pozícióban végeztek. Kiss csapata nem ért el helyezést, Zubáéknak és Siposéknak pedig fel kellett adniuk a viadalt.