Nem a megszokott módon zajlott Bottas és a Mercedes szakítása

Forma-1, Emilia Romagna Nagydíj, Toto Wolff, Valtteri Bottas, Mercedes
IMOLA, ITALY - NOVEMBER 01: Second placed Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP talks with Mercedes GP Executive Director Toto Wolff in parc ferme during the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on November 01, 2020 in Imola, Italy. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ahelyett, hogy várta volna az elkerülhetetlennek tűnő telefont, Valtteri Bottas félig-meddig saját maga készítette elő a Mercedestől történt távozását, így nem kellett meghallgatnia, hogy Toto Wolff közli vele: lecserélik George Russellre.

Antonio Giovinazzi a napokban nyilatkozott arról, hogy mennyire nem volt örömteli pillanat, amikor Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke a tavalyi Brazil Nagydíj előtt felhívta, és közölte vele, hogy az idén már nem versenyezhet a svájci istállóban. Az olasz pilóta és számos más versenyző szavai is megmutatják, hogy amikor valakivel nem hosszabbítanak szerződést, az általában úgy történik, hogy közlik vele, nem tartanak igényt a szolgálataira a továbbiakban. Még a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt is így tette ki a Ferrari. A Mercedes azonban másként szakított Valtteri Bottasszal, azaz félig-meddig inkább Bottas szakított velük.

Wolff és Bottas tulajdonképpen közös megegyezéssel döntötték el, hogy itt a vége Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

A 2017-ben, Nico Rosberg váratlan visszavonulása után a Williamstől érkező Bottas öt szezont húzott le a Mercedesnél, ez idő alatt pedig mindig az adott idény végéig szólt a szerződése, így év közben azért is kellett hajtania, hogy maradhasson a csapatban. Elmondása szerint mentálisan ez egyáltalán nem tett jót neki, végül pedig ez vezetett ahhoz, hogy nem várta meg, amíg Toto Wolff csapatfőnök kerek-perec kijelenti, hogy mennie kell, hanem inkább olyan feltételeket kért, amelyeket az osztrák üzletember nem tudott teljesíteni.

– fedte fel Bottas a szakítás kimondásának körülményeit a Beyond the Grid podcastban. – Tudta, hogy előbb-utóbb döntést kell hoznunk, én pedig már eldöntöttem, hogy amennyiben nem kapok legalább kétéves szerződést, akkor egyértelműen valamilyen új kihívás után nézek. Emiatt egyszerű volt a kérdés: tud-e nekem kettő vagy annál több éves szerződéshosszabbítást ajánlani. Miután azt mondta, hogy jelenleg nem, meglehetősen könnyű volt a döntés."

Bottas végül az Alfa Romeónál talált új otthonra, helyére pedig a Mercedesnél már a 2020-as Szahíri Nagydíjon debütáló George Russell érkezik. A finn pilóta megérti, hogy a Mercedesnek előbb-utóbb be kellett ültetnie támogatottját az egyik autójába.

Russell előléptetése Bottas szerint is észszerű volt Forrás: Daimler AG/Steve Etherington for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

„Nyilvánvalóan nagyon is természetes, hogy George-ot ültetik az autóba, hiszen régóta a csapat tagja. Egy új generáció képviselője, akik által a sportág fejlődik. A Mercedesnek ott van a juniorprogramja, George pedig hosszú ideje a tagja.

– zárta le a Mercedesnél töltött éveket Bottas.