Ricciardo rangos kitüntetést kapott, az új szabályoktól pedig nem vár csodát

Forma-1, Francia Nagydíj, Daniel Ricciardo
LE CASTELLET, FRANCE - JUNE 17: Daniel Ricciardo of Australia and McLaren F1 looks on in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of France at Circuit Paul Ricard on June 17, 2021 in Le Castellet, France. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Megkapta a legrangosabb ausztrál kitüntetést Daniel Ricciardo, a McLaren Forma-1-es pilótája. A tavalyi szezonban a várakozásoktól elmaradó versenyző arra számít, hogy az idei éve már jobb lesz, de azért csodát ő sem remél.

Az Ausztrál Rend tagjává választották Daniel Ricciardót, a McLaren pilótáját, aki a „motorsportban versenyzőként és nagykövetként, valamint a közösségért végzett jelentős szolgálataiért" kapta meg ezt az elismerést. A kitüntetés ezen felül elismeri a jótékonykodását is, beleértve a fiatal gokartversenyzőket felkaroló, Ausztráliában működő programját. A 32 esztendős pilóta egyike azon hét embernek, akik a motorsportban tevékenykedve részesülnek az elismerésben.

Ricciardo ezzel a poszttal mondott köszönetet

„Boldog vagyok, hogy az ausztrál zászlót képviselhetem, igazán értékelem az elismerést" – írta Ricciardo a közösségi oldalain, aki Ausztrália Rendjének érmét (OAM) kapta, amely a Rend ötfokozatú kitüntetései közül az ötödik, és korlátlan számban odaítélhető. Ezzel szemben Ausztrália Rendjének rendtagjává (AC) évente legfeljebb 35 embert választhatnak. Az idei évben összesen 1040 ausztrál állampolgárt választották be a Rend tagjai közé.

A tavalyi szezont a pontverseny 8. helyén záró, az összetett 6. helyét megszerző csapattársánál 45 ponttal kevesebb gyűjtő Ricciardo számára most ugyanakkor aligha ez a kitüntetés a legfontosabb, hiszen annak ellenére nem lehet elégedett első mclarenes idényével, hogy az Olasz Nagydíjat megnyerte.

A 2022-es szabályváltozás viszont lehetőséget kínálhat neki arra, hogy végre olyan teljesítményt nyújtson, amilyet a csapat és ő is elvár.

„Ha tavaly júliusban tette volna fel ezt a kérdést, azt feleltem volna, hogy pusztán az, hogy ez egy új kezdet lesz – válaszolta az Auto Motor und Sportnak adott interjúban arra, hogy mi segítheti az új szabályokkal. – Az új szabályok mindig izgalmasak, ugyanakkor nem gondolhatjuk, hogy garantáltan jobb lesz tőlük minden. Az új nem mindig jelent jobbat. De versenyzési szempontból, ha a mezőny szorosabb lesz, attól izgatott leszek. Élvezem a kerék a kerék elleni csatákat, és meg akarom mutatni a képességeimet. Talán ez előny lesz nekem és örülnék neki, ha így lenne."

Tovább kell javulnia Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

A tavalyi McLaren bevallottan nem feküdt az ausztrálnak, aki nem tudta úgy vezetni az autót, ahogyan az számára természetes lenne, és kénytelen volt kemény munkával alkalmazkodni a kocsihoz. Ebből a szempontból is jól jön neki, hogy az idei évben teljesen más autót kell majd vezetnie, de azért nem ringatja magát abba a reménybe, hogy ez egy csapásra megoldja a gondjait.

„Soha nem adom fel a reményt. Nem én vagyok az első pilóta a csapatban, aki azokat a korlátozó tényezőket érezte az autóval, amit érzett. Nem akarom azt mondani, hogy ezen dolgok közül némely kódolva van az autó DNS-ébe, mert egy autó változik az idő előrehaladtával. De amennyire tudom, egy ideje a McLaren is tudatában volt ennek."

Ha mégis, akkor az szerintem azért lesz, mert a vezetési stílusommal alkalmazkodni fogok az új szabályokhoz. De fel akarok készülni arra, ha nem így lesz. A tény, hogy egyre jobb lettem a 2021-es autóval, szintén kedvezhet nekem a 2022-es kocsival" – fejtegette.

Ricciardo tehát folytatni akarja a tavaly megkezdett kemény munkát, aminek köszönhetően a szezon második felére már jobban összebarátkozott az autóval, és amivel az idén még tovább fejlődhet.