Russellt Hamilton volt csapattársa is segítette jobbá válni tavaly

Forma-1, Holland Nagydíj, George Russell, Williams
Williams' British driver George Russell rides a lap of the track on his bike three days before the race of the 2021 Formula One Dutch Grand Prix, in Zandvoort on September 2, 2021. - The Formula One Dutch Grand Prix returns to Circuit Zandvoort on September 5, 2021, for the first time in 36 years. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
A tavalyi évben a Williams tanácsadójaként a McLarennél 2010 és 2012 között Lewis Hamilton csapattársaként versenyző Jenson Button is hozzájárult ahhoz, hogy George Russell minél jobban felvértezve vágjon neki a 2022-es évnek, amelyet már Hamilton csapattársaként kezd meg a Mercedesnél.

A Sky Sports televíziós szakértőjeként rendszeresen feltűnik a paddockban, sokan azonban bizonyára már el is felejtették (ha tudták egyáltalán), hogy Jenson Button a tavalyi év kezdete óta Williams-istálló tagja, miután több mint 20 éve elteltével visszatért a grove-iak kötelékébe. A 2009-es világbajnok kapcsolata egykori csapatával a koronavírus-járvány miatti szigorú szabályozások következtében ugyanakkor igencsak limitált volt 2021-ben, az idén viszont várhatóan már el fogja tudni látni azokat a feladatokat, amelyekre szerződtették. A Mercedeshez Lewis Hamilton mellé távozó George Russell szerint ugyanakkor Button azért így is tudott neki segíteni tavaly.

Button nemcsak televíziós munkája miatt jár a versenyekre Forrás: Getty Images for Santander/2018 Getty Images/Patrik Lundin

Az F1-es karrierjét 2000-ben a Williamsnél kezdő Button elsősorban a pilótákat segítő tanácsadóként tért vissza egykori munkaadójához, ám mivel közben a Sky Sports szakértőjeként is dolgozott, nagyon be volt korlátozva a mozgástere, lévén

a televíziós társaság stábjának tagjaként más buborékban volt, mint a Williams alkalmazottai, így utóbbiak közül nem érintkezhetett mindenkivel.

„Tulajdonképpen csak bizonyos emberek szószólója voltam a csapatban. Sok időt töltöttem Dave Robsonnal és Jost Capitóval (előbbi a Williams járműteljesítményért felelős vezetője, utóbbi a csapatfőnöke - a szerk.) és a marketing csapattal is, a versenyzőkkel viszont kevesebbet, mert

– nyilatkozta Button a Motorsport-Total.com-nak

Russell is profitált Button tapasztalatából Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Persze a 41 esztendős expilóta így is tudott segíteni, George Russell elmondása szerint pedig az év utolsó időszakában már személyesen is jelen volt. „Igen szerencsés voltam, hogy már a Williamshez csatlakozása előtt is jó kapcsolatot ápoltam vele. Mindig nagyon nyitott volt és mindig ott volt, amikor szükségem volt rá – idézi a Mercedeshez igazoló britet a RacingNews365.com. – Gyakran – különösen a Covid-szabályok enyhülése óta – ott volt a garázsban, a vendéglátó egységben, beszélt a srácokkal, a mérnökökkel, velem és Jost-tal.

Mivel a pilóták fejlesztése és segítése a legfontosabb feladata, Button az idén Alex Albon és Nicholas Latifi fejlődésére is nagy hatással lehet, miközben a Williams akadémiájának tagjait, név szerint Jamie Chadwicket, Roy Nissany-t, Jack Aitkent és Logan Sargeantot is a helyes irányba terelheti.

Latifi és Albon is profitálhat Button tapasztalatából Forrás: Williams Racing/Williams Racing/Williams Racing

„Ez egy nagyszerű csapat. Jó embereik vannak, akikkel sokkal több időt fogok tölteni, beleértve a pilótákat és a junior program tagjait – mondta a 2009-es világbajnok. – Vannak jó fiatal pilóták a listán, akikkel szintén fogok időt tölteni a szimulátorban. Vezetni nem fogok, de bárcsak megtehetném! De látni fogom, hogy ők hogyan vezetnek és miként dolgoznak együtt a csapattal. Az én időmben a csapattal közös munka volt az erősségem, és rengeteg tapasztalatom van."