Wolff szerint Hamilton soha nem fogja túltenni magát az elveszített vb-címen

Forma-1, Lewis Hamilton, Abu-dzabi Nagydíj 2021, dobogó
Second-placed Mercedes' British driver Lewis Hamilton reacts on the podium of the Yas Marina Circuit after the Abu Dhabi Formula One Grand Prix on December 12, 2021. - Max Verstappen became the first Dutchman ever to win the Formula One world championship title when he won a dramatic season-ending Abu Dhabi Grand Prix. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff elárulta, Lewis Hamilton, a csapat és ő maga sem dolgozta még fel az Abu-dzabi Nagydíj utolsó köreiben történeteket, és szerinte soha nem is lesznek képesek túltenni magukat az eseményeken. A Mercedes csapatfőnöke leszögezte, a szezonrajtig tisztázni kell a szabályokat.

Hiába telt már el azóta több mint egy hónap, a Mercedes tagjainak még mindig nagyon fáj Lewis Hamilton elveszített világbajnoki címe. Mint ismert, a brit pilóta szinte végig vezette az idényzáró Abu-dzabi Nagydíjat, ám a biztonsági autós fázis alatt hozott versenyigazgatói döntéseknek köszönhetően végül Max Verstappen az utolsó körben elorozta előle az elsőséget.

Főnöke úgy véli, Hamilton soha nem fogja tudni teljes mértékben feldolgozni az abu-dzabi eseményeket Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A 37 éves versenyző a leintés utáni interjúját leszámítva azóta semmilyen platformon nem nyilvánult meg, és az F1-es közvélemény már hetek óta azt találgatja, hogy folytatja-e a versenyzést. Toto Wolff időről időre megszólal, de továbbra is úgy érzi, hogy igazságtalanság érte őket az utolsó versenyen.

– nyilatkozta a Mercedes csapatfőnöke az Auto Motor und Sportnak. –Azért szeretjük ezt a sportágat, mert őszinte, a stopperóra soha nem hazudik. Amikor viszont megszegjük a tisztességesség alapelvét, és a stopperóra többé nem számít, akkor az ember kételkedni kezd a sportágban.”

A Mercedesnek előbb-utóbb valamilyen szinten túl kell lépnie az ügyön, hiszen hamarosan indul az új szezon, az autóbemutatókig egy hónapnál is kevesebb van hátra. Az osztrák üzletember azonban úgy véli, mindez soha nem fog teljes mértékben sikerülni, különösen Hamiltonnak nem.

A kemény munkával, vérrel, verejtékkel és könnyekkel [szerzett eredményt] el lehet venni – fogalmazott. – Hosszú idő lesz ezt megemészteni, és nem hiszem, hogy valaha is túltesszük magunkat rajta, főleg Lewis nem.

Legalább az FIA-val együtt megpróbálhatunk jobb munkát végezni a jövőben.”

Az 50 éves üzletember a Nemzetközi Automobil Szövetség vizsgálatára utalt, ami múlt héten hivatalosan is elindult. Ennek célja, hogy kielemezzék az Abu-dzabi Nagydíj utolsó köreiben hozott döntéseket, és ha szükséges, személyi változtatásokat hajtsanak végre, valamint módosítsák az előírásokat. Wolff leszögezte, hogy még az idénykezdet előtt érdemi lépéseket szeretne látni.

Wolff konkrét lépéseket vár az FIA-tól Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Tetteket várok, nem csak szavakat – jelentette ki. – Nem lehet ennyire szabadon kezelni a szabálykönyvet egy olyan sportágban, amelynek sportnak kellene lennie. Az új szezon előtt tisztázni kell az előírásokat, hogy minden pilóta, csapat és szurkoló tudja, mi megengedett és mi nem. Végső soron szórakoztatást nyújtunk, de egyetlen döntés sem mehet szembe a szabályokkal a show kedvéért.”

A hírek szerint a Mercedes a szabályváltoztatások mellett Michael Masi versenyigazgatót és Nikolasz Tombaziszt, az FIA formulaautós bizottságának eddigi elnökét is el akarja távolíttatni a posztjáról. Utóbbira még a 2021-es idényre hozott szabálymódosítások miatt orroltak meg, ám felmerül a kérdés, hogy akkor miért nem ellenkeztek. Wolff elismerte, hogy rosszul mérték fel a szituációt.

Úgy gondoltuk, meg tudunk birkózni a padlólemez hátsó kerekek előtti visszavágásával

– mondta. – Azt hittük, hogy a 2020-as előnyünk ezt kompenzálni fogja. Ezt egyfajta kihívásnak tekintettük, de rosszul ítéltük meg a helyzetet. A tesztelésen rájöttünk, hogy ez mekkora hátrányt okozott nekünk, szerintem egy másodpercbe került nekünk.”