Újra régi fényében tündökölhet Schumacherék egykori gokartpályája

Gokart, Kerpen, Michael Schumacher, 2003, Ferrari
(dpa) - Back to the roots: German formula one champion Michael Schumacher (L) takes part in the national cart race NEAFP during a private visit to his hometown of Kerpen, Germany, 29 November 2003. (Photo by Jürg Carstensen / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Tisztázódott annak a kerpeni gokartpályának a jövője, amely egykor a Schumacher-család tulajdonában volt, és itt kezdte pályafutását Michael és Ralf Schumacher is. A létesítményt évekkel ezelőtt kis híján lebontotta a német RWE, amely most megegyezésre jutott az üzemeltetővel.

Két évvel azután, hogy megmenekült a lebontástól, újabb pozitív hírek érkeztek az Erftlandringről, arról a kerpeni gokartpályáról, amelyen a Schumacher-testvérek karrierje is elindult. A korábban részben a Schumacher-család tulajdonában levő létesítmény jövője 2016-ban vált kérdésessé azt követően, hogy a német energetikai óriás RWE felvásárolta a környező területeket annak érdekében, hogy kiterjessze felszíni lignitbányáit.

A vállalat nem tartotta szükségesnek a pálya megtartását, 2018 januárjában pedig kompenzációt is fizetett, ami megpecsételni látszott a létesítmény sorsát, 2020-ban azonban azonban a közeli Hambach-erdőben tüntető zöldek nyomására az RWE elállt a terjeszkedési szándékától, majd törvény is született az erdő megóvására. A pálya sorsa azonban bizonytalan maradt, egészen mostanáig.

Az Erftlandring madártávlatból

A bizonytalanság oka az volt, hogy a földterület továbbra is az RWE tulajdonában állt, a környező területek pedig hivatalosan bányának minősültek. A Kölner Express beszámolója szerint nemrég azonban megállapodás született a vállalat és a gokartpálya üzemeltetői között, aminek köszönhetően modernizálhatják a létesítményt, hogy az újra rangos versenyeknek adhasson otthont.

– idézi a kölni lap Gerhard Noackot, a helyi gokartklub elnökét. – A szervízutakat és a pályát újraaszfaltozzuk, új rázóköveket és dupla védőkerítést építünk, hogy olyan nemzetközi versenyeket is rendezhessünk, mint világbajnokságok, Európa-bajnokságok és a WSK versenyei."

2001-ben Schumacher Hamilton ellen is versenyzett az Erftlandringen

A pálya legutóbb 2001-ben adott otthont világbajnokságnak, amelyet a később az F1-ben a Red Bull, a Toro Rosso, a Force India és a HRT színeiben is versenyző Vitantonio Liuzzi nyert meg, az esemény sztárja azonban nem ő, hanem Michael Schumacher volt, aki négyszeres világbajnokként tért haza, és indult el a többek között Lewis Hamiltont és Nico Rosberget is felvonultató mezőnyben.