Vágólapra másolva!
Sebasian Vettel évek óta csak árnyéka annak a versenyzőnek, aki a Red Bullnál sorra nyerte a világbajnoki címeket. Anthony Davidson szerint erről pedig nem más tehet, mint a 2013-as szezon után megváltozott szabályok.

Kimi Räikkönen tavalyi visszavonulásával sem lett kevesebb a világbajnokok száma a Forma-1-ben, hiszen Max Verstappen csatlakozott az illusztris névsorhoz. Többszörös világbajnokból pedig továbbra is "csak" három van, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel és Fernando Alonso személyében. A vb-címek száma szerinti rangsorban második német pilóta viszont kilóg nemcsak a többszörös, hanem a "sima" vb-elsők névsorából is abban a tekintetben, hogy sokan már csak korábbi árnyéka önmagának tekintik. Anthony Davidson, a Mercedes szimulátorpilótája, egyben a Sky Sports szakértője érdekes magyarázattal szolgált arra, hogy Vettel miért lehet lassabb, mint fiatalon volt.

Vettelnél Alonso és Hamilton is idősebb a jelenlegi mezőnyben, de egyiküket sem érheti az a vád, hogy ne lennének már elég gyorsak Forrás: Motorsport Images/Zak Mauger

Martin Brundle, a Sky Sports szakkommentátora nemrég nem sorolta a jelenlegi mezőny öt legjobbja közé az Aston Martin veteránját, amivel Davidson is egyetért. „Az ilyesmit mindig nehéz megítélni, miután a rendelkezésre álló technikának nagy a szerepe ebben a sportban. De ha a legjobb öt pilótáról beszélünk, akkor Max Verstappen és Lewis Hamilton nyilvánvalóan ott van közöttük, és én Charles Leclerc-t is a legjobbak közé sorolnám. Ha ehhez még hozzávesszük Carlos Sainzot, már négynél járunk, és akkor ott van még Lando Norris, ami öt. Úgyhogy igen, egyetértek Martinnal" – nyilatkozta az F1-ben a Minardival, a BAR-ral és a Super Agurival is rajthoz álló brit az Autosportnak.

Davidson úgy véli, Vettel tavalyi szezonja „kissé hullámzó volt, egyes pályák jobban feküdtek neki, mint mások, de összességében egy olyan pilótát láttam, aki jobban érzi magát a bőrében, ami általában az eredményekben is megmutatkozik."

És bár Vettelnek egyértelműen jót tett, hogy eljött a Ferraritól, azért a nyers tempóját így is sokan megkérdőjelezik. Davidson is azok közé tartozik, akik szerint ez már nem az a Vettel, mint aki zsinórban nyerte a Red Bull-lal a vb-címeket, ám ő úgy véli, hogy már 2014 óta nem azt a pilótát láthatjuk, akit a 2010-es évek elején.

Vettelnek jobban feküdtek a kisebb autók? Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Az a benyomásom, hogy soha nem érezte magát otthonosan a Forma-1-ben 2014-ben megjelenő nagyobb és nehezebb autókban. Számomra azután nem ugyanaz a pilóta volt, mint előtte.

Kíváncsian várom, hogy miként fog teljesíteni a 2022-es autóval" – mondta Davidson.

Vettel számára aligha jó hír, hogy a már így is minden korábbinál nehezebb F1-es autók minimum súlya 752 kg-ról az idei évre 795 kg-ra nőtt, Davidson szerint viszont ennek ellenére jobban feküdhetnek neki az idei kocsik.

„Igaz, hogy ismét valamivel nehezebbek lesznek az autók, de a szívóhatás miatt teljesen más módon fogják előállítani a leszorítóerőt. Meglátjuk, Seb hogyan teljesít, de tavaly nagyjából azt hozta, amit vártam tőle. Megbízható versenyzőnek bizonyult, néhány időmérőn és versenyen pedig várakozáson felül teljesített. A következő szezonban csak egy kicsit következetesebbé kell válnia."