A Red Bull és a Mercedes is puhatolózott Norrisnál?

Forma-1, Sao Pauló-i Nagydíj, Lando Norris, McLaren
SP - Sao Paulo - 11/11/2021 - FORMULA 1 GP BRASIL 2021, PREPARATIONS - Inlges driver Lando Norris from the Mclaren team is victorious before the Sao Paulo Grand Prix held at the Interlagos Autodrome by the Formula 1 world circuit in the 2021 season. Photo: Duda Bairros/AGIF (Photo by Duda Bairros / AGIF / AGIF via AFP)
Vágólapra másolva!
A McLarennel a héten szerződést hosszabbító Lando Norris elárulta, más csapatok is megkeresték, de a puhatolózásnál nem jutottak messzebbre. A brit pilóta annak ellenére kötelezte el magát a wokingiaknál, hogy tudja, a következő években a Red Bull és a Mercedes ülése is felszabadulhat.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a McLaren 2025-ig szerződést hosszabbított Lando Norrisszal, így papíron jelenleg az ő jövője a legbiztosabb az F1-es mezőnyből. A 22 éves versenyző nyilvánvaló módon boldogságának adott hangot, pedig nem kizárt, hogy egy-két éven belül egy jelenleg élcsapatnak számító istállótól is lehetőséget kapna.

Norrist más csapatok is megkeresték Forrás: AGIF via AFP/Duda Bairros/AGIF/Duda Bairros

A wokingiak pilótáját már pályafutása elején generációjának egyik legjobbjaként emlegették, és tavaly bizonyította, hogy rászolgált erre a jelzőre, főleg ami a szezon első kétharmadát illeti. Ennek tudatában nem is meglepő, hogy más csapatok is megkeresték, de ennél nem is jutottak el sokkal komolyabb szintre.

Voltak itt-ott apró beszélgetések, de ennyi, nyilvánvalóan nem mentünk messzire

nyilatkozta a nemzetközi média néhány képviselőjének. – Amint felmerült valami, beszélgettünk egy kicsit Andreas [Seidllel, a McLaren csapatfőnökével] arról, hogy mit hozhat a jövő és hasonlók. Volt egy kis [puhatolózás] más csapatokkal, de semmi olyasmi, ami messzire jutott volna.”

Adódik a kérdés, hogy Norris pontosan mely istállókra célzott, de ezt nem volt hajlandó elárulni. „Mely csapatokkal? Ezt nem mondhatom el – szögezte le. – Valószínűleg elég jól meg tudnátok tippelni, de ez minden.”

Valóban nem nehéz kitalálni, hiszen a tavalyi szezon erősorrendje alapján kettő, legfeljebb három istálló jelenthet neki előrelépést, de a Ferrari aligha kezdeményezett vele párbeszédet. A Mercedesnél inkább csak a sajtóban merült fel a neve mint elméleti lehetőség, de tény, hogy most már inkább előbb, mint utóbb meg kell találniuk Lewis Hamilton utódját.

A Red Bull pedig egészen biztosan megkereste, ezt Helmut Marko, a bikások tanácsadója árulta el még ősszel.

A Mercedesnél Hamiltonnak és George Russellnek, valamint a Red Bullnál Max Verstappennek egyaránt 2023-ban jár le a szerződése, míg Sergio Péreznek már az idei év végén. Azt persze nehéz elképzelni, hogy az ifjabbik brit versenyző már ekkor távozna Brackley-ből, mint ahogyan a címvédő esetében is csak jelentős visszaesés esetén lenne reális, hogy elhagyja nevelőcsapatát, a másik két pilótánál viszont korántsem a valóságtól elrugaszkodott gondolat, hogy az említett időpontban valóban távozik csapatától. Felmerül tehát a kérdés, hogy Norris miért nem várt, de ő úgy érzi, jelenlegi tudása alapján jól döntött.

Hiába szabadulhat fel hely a Mercedesnél és a Red Bullnál is, Norris elkötelezett a McLaren iránt Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Természetesen most más pilóták előtt adódnak lehetőségek, és talán elmehetnek a Red Bullhoz vagy a Mercedeshez – jelentette ki. – Ki tudja, hogy nekem meglett volna-e ez az esély. Azonban úgy gondolom, az a jó ebben az egészben, hogy meglettek volna ezek a lehetőségek, de én mégis azt választottam, hogy a McLarennél maradok. A saját érdekeimet figyelembe véve mérlegeltem minden tényezőt, illetve azt, hogy a versenyzők távozásával mi jöhetne a következő években. Számomra ugyanakkor végső soron még mindig a McLaren jelenti a legjobb opciót, úgyhogy ezért vagyok a legboldogabb, hogy itt lehetek, és elkötelezhetem magamat a csapatom iránt.”