Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel az orosz-ukrán konfliktusról érkező hírek hallatán kijelentette, biztosan nem vesz részt az idei Orosz Nagydíjon, függetlenül attól, hogy megrendezik-e. A német pilóta mellett Max Verstappen is állást foglalt az ügyben.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, a héten felmerült, hogy az orosz-ukrán konfliktus az F1-es Orosz Nagydíjra is hatással lehet. Akkor még nem volt biztos, hogy így lesz, de nemrég kiderült, hogy vagy így, vagy úgy, de befolyással lesz az F1-re, miután Sebastian Vettel kijelentette, semmiképpen nem vesz részt a szocsi futamon.

Vettel mindenképpen kihagyja az idei Orosz Nagydíjat Forrás: AFP/Lluis Gene

Mint ismert, ma reggel Oroszország támadást indított Ukrajna ellen, azóta pedig több városban is légicsapásokról és tüzérségi offenzívákról számoltak be. Természetesen az egész világ figyelemmel kíséri a helyzetet, és ez alól az F1 sem kivétel, így a barcelonai tesztek második napjának sajtótájékoztatóján ez volt az egyik fő téma. Sebastian Vettel pedig odáig ment, hogy bejelentette, az F1 döntésétől függetlenül nem utazik el Orosz Nagydíjra.

„Személy szerint nyilvánvalóan sokkoltak a ma reggeli hírek – kezdte. – Szerintem szörnyű látni, ami történik. Ha megnézzük a naptárat, egyértelmű, hogy van egy versenyünk Oroszországban.

Ami engem illet, az a véleményem, hogy nem kellene mennem, és nem is fogok menni. Szerintem nem lenne helyes versenyezni abban az országban.

Sajnálom az ártatlan embereket, akik életüket vesztik, akiket ostoba okokból meggyilkolnak egy nagyon furcsa és őrült vezetés alatt.”

A német pilóta még egyszer megerősítette, hogy meghozta a döntést, és a versenyzői szakszervezet (GPDA) egyik igazgatójaként elméletben arra is lehet hatása, hogy a pilóták milyen üzenetet fogalmazzanak meg egységesen. Ezzel kapcsolatban azonban még nem mondhatott semmit, mert még nem zajlott le ez a beszélgetés közöttük. „Biztos vagyok benne, hogy ezt meg fogjuk beszélni, de a GPDA még nem ült össze [ebben az ügyben]” – szögezte le.

A sajtótájékoztatón többen is részt vettek, így természetesen az ő véleményüket is kikérték az üggyel kapcsolatban. Bár Max Verstappen nem kötelezte el magát, de elvi szinten egyetért Vettellel.

Amikor egy ország háborúban áll, nem helyes ott versenyezni.

Charles Leclerc hangot adott azon álláspontjának, hogy borzasztónak tartja a kialakult helyzetet, de úgy véli, a továbbiak az F1 vezetésén múlnak. „Nem ismerek minden információt, [de] nagyon szomorú ezt látni, pláne 2022-ben – fogalmazott. – Szerintem az F1 meghozza majd a döntést, ennél többet nem tudok mondani.”

Verstappen szerint sem kellene futamot rendezni Oroszországban Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Hasonló véleményen van Fernando Alonso is. „Végső soron ez a Forma-1 döntése lesz – mondta. – Szerintem megvan a véleményünk, ami ugyanaz, mint a többieké. Azonban nem áll hatalmunkban dönteni, de a saját döntésünket biztosan meghozhatjuk. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy az F1 a [lehető] legjobban fog cselekedni.”

A versenyzők után következtek a csapatfőnökök, és érthető módon ott is téma volt az orosz támadás. Mattia Binottót szintén elkeserítették a hírek, de hangsúlyozta, egyelőre nem sürgeti őket az idő.

Ez egy szörnyű és rendkívül szomorú helyzet

– kezdte a Ferrari csapatfőnöke. – Csak annyit tehetünk, hogy várunk, és meglátjuk [mi történik]. A szeptemberi versenyig van még időnk. Azt kívánom, hogy mindez nagyon hamar véget érjen. Ma este lesz egy megbeszélésünk, hogy megértsük és kezeljük a helyzetet. Ebben a szituációban nem az F1 a legfontosabb, hanem az, ami ott történik.”

Az Orosz Nagydíjat jelen állás szerint szeptember 25-én rendezik, és ez lenne az utolsó futam Szocsiban, ugyanis a tervek szerint a verseny 2023-ban a szentpétervári Igora Drive-ra költözik. Az F1 csütörtökön is kiadott egy közleményt.

Az F1, mint sokan mások, szorosan figyelemmel kíséri a nagyon változó fejleményeket, és jelenleg nem kíván további kommentárt fűzni a szeptemberre tervezett futamhoz. Továbbra is nagyon szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet."