A Red Bull főnöke betartotta ígéretét, miután megsértett egy sportbírót

Forma-1, Christian Horner, Red Bull, Katari Nagydíj
DOHA, QATAR - NOVEMBER 20: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner talks in the Paddock during final practice ahead of the F1 Grand Prix of Qatar at Losail International Circuit on November 20, 2021 in Doha, Qatar. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner eleget tett azon felajánlásának, miszerint részt vesz a Nemzetközi Sportfelügyelői Szemináriumon, sőt, ő maga is felszólalt az eseményen. A Red Bull csapatfőnöke a tavalyi Katari Nagydíj hétvégéjén kritizált egy sportbírót, ami nem nyerte el az FIA tetszését.

Christian Horner a 2021-es Katari Nagydíjon került a kritikák kereszttüzébe, miután a kritizált egy sportbírót. Az esetet az időmérő végjátéka váltotta ki, amikor Pierre Gasly defektje miatt a pálya mellett sárga zászlót lengettek, ám elektronikusan a paneleken és a kormányon sem jelent meg a fényjelzés. Ennek leginkább Max Verstappen itta meg a levét, akit végül öt rajthelyes büntetéssel sújtottak.

Verstappent a Katari Nagydíj időmérője után büntették meg, főnöke pedig kifakadt a történteken Forrás: AFP/Karim Jaafar

A Red Bull csapatfőnöke ezt követően fakadt ki, és felháborodásában zsiványnak nevezte az „elkövetőt”. A szóhasználat miatt az FIA sportfelügyelői beidézték őt meghallgatásra, de a brit szakember végül hivatalos figyelmeztetéssel megúszta az esetet.

Az indoklásban kiemelték, így bizonyára befolyásolta az ítéletet, hogy Horner ígéretet tett, hogy részt vesz a Nemzetközi Sportfelügyelői Szemináriumon.

A kétnapos eseményt abból a célból rendezik meg évente, hogy a világ sportfelügyelői összegyűljenek, és különböző előadásokon, illetve beszélgetéseken keresztül tanuljanak egymástól.

A rendezvényt ezen a hétvégén tartották meg, Horner pedig állta a szavát, és részt vett az ezúttal csak virtuális formában megtartott programon. Olyannyira, hogy az Autosport tudósítása alapján a 48 éves szakember még egy kérdezz-felelek kíséretében a saját szerepéről beszélt a jelenlévőknek, valamint arról is beszámolt, hogy milyen a kapcsolata az F1 sportfelügyelőivel.

Horner ezt követően egy panelbeszélgetésen is szerepet kapott, ami kifejezetten a sportfelügyelői munkáról szólt.

Mindezt az F1 sokat bírált versenyigazgatója, Michael Masi vezette, de a Red Bull csapatfőnöke mellett ott volt Charles Leclerc is képviselte az F1-et. Rajtuk kívül a Formula E korábbi bajnoka, António Félix da Costa, a WRC-ben szereplő Ford pilótája, Adrien Fourmaux, valamint a szintén a rali-világbajnokság mezőnyében induló Toyota csapatfőnöke, Jari-Matti Latvala kapott szerepet.

Horner aktív szerepet vállalt a rendezvényen Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Utoljára szintén egy Red Bull-alkalmazott kényszerült ehhez hasonlóra. Verstappent azok után ítélték kétnapos közmunkára, hogy a 2018-as Brazil Nagydíj leintése után elkezdte lökdösni Esteban Ocont, aki kiütötte őt az élről. A holland versenyző megfigyelőként részt vett a sportfelügyelők munkájában a Formula E marrákesi futamán, majd Hornerhez hasonlóan ellátogatott a Nemzetközi Sportfelügyelői Szemináriumra.