Vágólapra másolva!
Bár a tavalyi szezonzáró után Toto Wolff elmondása szerint nem volt biztos, hogy Lewis Hamilton folytatja F1-es pályafutását, most elárulta, nem aggódott a hétszeres világbajnok esetleges visszavonulása miatt. A brit pilóta kijelentette, hátra kellett lépnie egyet.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, a Mercedes bemutatta autóját, az eseményen pedig Lewis Hamilton is részt vett. Bár a hétszeres világbajnok saját közösségi oldalaira már visszatért, de a szó szoros értelmében először szólalt meg a nyilvánosság előtt a tavalyi szezonzáró óta.

A saját platformjait leszámítva Hamilton először nyilvánult meg a nagyközönség előtt a szezonzáró óta Forrás: Mercedes

A 37 éves versenyző a drámai módon elveszített világbajnoki döntő után közel két hónapig nem hallatott magáról, így nem meglepő módon beindultak a találgatások vele kapcsolatban, Toto Wolff pedig olajat öntött a tűzre, amikor kijelentette, nem biztos benne, hogy folytatja a versenyzést. A Mercedes csapatfőnöke azonban most arról beszélt, hogy egyáltalán nem aggódott amiatt, hogy elveszítik az F1 legsikeresebb pilótáját.

Bár tiszteletben kell tartani, hogy a versenyző kiábrándult az ilyen esetek után, de erős és támogató csapattal rendelkezünk, szóval tudtam, hogy vissza fog térni”

– nyilatkozta a BBC-nek az osztrák üzletember.

Az FIA időközben vizsgálatot indított az Abu-dzabi Nagydíj utolsó köreiben hozott döntések ügyében, aminek eredményeképpen többek között eltávolították Michael Masit a versenyigazgatói posztról. Januárban felröppent a pletyka, hogy Hamilton ettől teheti függővé, hogy marad-e a sportágban, Wolff viszont állítja, a két dolog nem függött össze.

Szerintem nem a versenyigazgatóról vagy bárki másról szólt, hanem arról, hogy Lewis megbékéljen azzal, ahogyan a futam véget ért – vélekedett. – Számára minden az igazságosságról és a sportszerűségről szól, ami akkor nem állt fenn. Szüksége volt egy kis gondolkodási időre, [de] most visszatér. Látom, hogy erős, és jó hangulatban van.”

A bemutatón természetesen Hamiltont is megkérdezték a történtekről, és bár a konkrét esetről nem beszélt, eltűnéséről igen. A hétszeres világbajnok nyilvánvalóan nehéz időszakon ment keresztül, de leszögezte, egyszer sem utalt arra, hogy idén nem lesz ott a rajtrácson.

Soha nem mondtam, hogy abbahagyom

– szögezte le a Mercedes bemutatóján. – Szeretem, amit csinálok, és kiváltság, hogy ezzel a csapattal dolgozhatok. Úgy érzem, tényleg egy család része vagyok a csapat tagjaként, és egy közös célért dolgozunk. Nyilvánvalóan nehéz időszak volt ez számomra, és szükségem volt rá, hogy egyet hátralépjek. Ott volt mellettem a családom, ami nagyszerű pillanatokat hozott. Végül elértem egy pontra, ahol eldöntöttem, hogy újra támadni fogok.”

Wolff szerint az egész csapat osztozott Hamilton kiábrándultságában Forrás: Mercedes

Főnöke elmondta, az egész csapat osztozott Hamilton kiábrándultságban, hiszen azért szeretik ezt a sportot, mert „a stopperóra soha nem hazudik”. Ami az Abu-dzabi Nagydíjat illeti, Hamilton „dominálta a versenyt”, de „egyetlen ember minden szabályt megszegve hozott döntést”, amit mindenkinek nehéz volt megemésztenie.

Mint mindannyiunknál a csapatban, nála is volt egy kezdeti sokk – magyarázta Wolff. – Ez a Forma-1, nem szabad elfelejtenünk, hogy ez nem a világpolitika. Azonban számunkra, ebben a mikrokörnyezetben élve teljesen sokkoló volt, ilyet még nem láttunk. Szóval [Hamiltonnak] el kellett vonulnia, szabaddá kellett tennie az elméjét, és valami másra kellett gondolnia, hogy aztán valamilyen módon

elkezdje feldolgozni ezeket az eseményeket, és mentális szempontból próbáljon megoldást találni magának.”

Az idényzárón történtek hatására az FIA úgy döntött, hogy jó néhány szabályon és folyamaton változtat. Az 50 éves üzletember elégedett az eddigi döntésekkel, és hangsúlyozta, maguk mögött kell hagyniuk a múltat.

Úgy vélem, a legfontosabb, hogy továbblépjünk – fogalmazott. – Rengeteg vita volt az abu-dzabi esetről, méghozzá okkal, mert egy Forma-1-es világbajnokságnak nem úgy kellene véget érnie, ahogyan az a nagydíj befejeződött. Az FIA ugyanakkor létrehozott egy jó struktúrát, aminek örülünk.”