Vágólapra másolva!
Bár még több mint fél év múlva esedékes, az Oroszország és Ukrajna között kiéleződő konfliktus az idei F1-es Orosz Nagydíjra is hatással lehet. Sajtóértesülések szerint a szurkolók bojkottot követelnek, a sportág vezetése pedig vizsgálja a helyzetet.

Jelenleg az egész világot lázban tartja, hogy mi lesz a kimenetele az utóbbi hetekben kiéleződő orosz-ukrán konfliktusnak. A helyzetnek F1-es vonatkozása is lehet, ugyanis nem kizárt, hogy az események hatással lesznek az idei Orosz Nagydíjra, miután a történtek a sportág vezetésének figyelmét sem kerülték el.

Az orosz-ukrán konfliktus az Orosz Nagydíjat is veszélyeztetheti Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn bejelentette, hogy az általa vezetett ország függetlenként ismer el két ukrajnai szakadár államot, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságot. A hadsereg bevonult ezekre a területekre, amire válaszul az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben.

Bár az Orosz Nagydíjat a tervek szerint hét hónap múlva, szeptember 25-én rendezik, felmerül a kérdés, hogy az F1 ellátogat-e egy konfliktusban álló országba.

A Mirror értesülései szerint a szurkolók jelentős része azt követeli a sportág vezetésétől, hogy a mezőny ne utazzon el Szocsiba, ahol egyébként az utolsó futamot rendeznék, hiszen jövőre már a szentpétervári Igora Drive-ra látogat a mezőny. Sajtóinformációk szerint az F1 vizsgálja a szituációt, de egyelőre nem tervezi a verseny törlését.

A Forma-1 figyelemmel kíséri az Oroszország és Ukrajna körül kialakult helyzetet – jelentette ki Craig Slater, a Sky Sports riportere. – Jelenleg úgy tűnik, hogy megrendezik a szocsi futamot, tekintettel arra, hogy csak szeptemberben lesz esedékes. Momentán ez a helyzet.”

Oroszországban nem az F1-es futam lehet az egyetlen jelentős sportesemény, hiszen jelen állás szerint Szentpéterváron rendezik meg a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét.

Ezzel kapcsolatban Boris Johnson brit miniszterelnök kijelentette, „elképzelhetetlen, hogy egy szuverén ország lerohanása után nemzetközi futballmeccseket rendezzenek Oroszországban”. Nadine Dorries, a digitális, kulturális, média- és sportminisztérium államtitkára hozzátette, „komoly aggályai vannak az oroszországi sporteseményeket illetően”.

2014-ben, az Orosz Nagydíj bemutatkozásának évében ugyancsak a két ország konfliktusáról szóltak a hírek Forrás: Getty Images/2014 Vladimir Rys/Vladimir Rys Photography

Érdekesség, hogy az Orosz Nagydíj 2014 októberében debütált a Forma-1-ben, nyolc hónappal azt követően, hogy Oroszország annektálta a Krím-félszigetet, ami szintén szankciókhoz vezetett. Szintén fontos megemlíteni, hogy a Haast egy orosz vállalat, az Uralkali szponzorálja. Ezzel kapcsolatban Günther Steiner csapatfőnök nemrég kijelentette, hogy készek szembenézni az őket érintő esetleges negatív következményekkel.