Vágólapra másolva!
Átszámolva több mint másfél milliárd forintnyi dollárt kell fizetnie annak, aki szeretné magáénak tudni Michael Schumacher 1998-as Ferrariját, méghozzá azt az autót, amelyikkel a német pilóta saját pályafutása és a Magyar Nagydíjak történetének egyik legnagyobb győzelmét aratta.

Michael Schumacher legendás pályafutásának újabb versenyautója találhat új gazdára, miután eladásra bocsátották a német pilóta egyik legnagyobb győzelmében közreműködő Ferrari F300-at. Az összesen kilenc F300-asból Schumacher ezzel az autóval nyerte meg az 1998-as Magyar Nagydíjat, amit az egyik legnagyobb teljesítményeként tartanak számon, lévén zsinórban 19 időmérős körre volt szüksége ahhoz, hogy valóra váltsa Ross Brawn, a Scuderia akkori technikai igazgatója által kitalált három kiállásos stratégiát, és a két McLaren-Mercedes előtt érjen célba (Mika Häkkinen a lengéscsillapító hibája miatt a futam végén aztán lelassult és csak hatodik lett). Az autót 4,9 millió dollárért, jelenlegi árfolyamon átszámítva 1,626 milliárd forintért árulják.

Schumacher az 1998-as Magyar Nagydíj pénteki első szabadedzésén Forrás: AFP/Pierre Verdy

Az összetettben vezető Häkkinen mögött Schumacher az akkori pontrendszerben tetemesnek mondható (10 pont járt egy győzelemért) 16 pontos hátrányban érkezett meg a 16 futamos 1998-as szezon 12. futamának számító Magyar Nagydíjra. Az első rajtsort Häkkinen-Coulthard sorrendben a két McLaren bérelte ki, míg az első ferraris vb-címére hajtó német harmadik lett. Ez a sorrend maradt a rajt után is, és mivel a Hungaroring akkori vonalvezetésén a mainál is nehezebb volt előzni, a maranellóiak kétszeres világbajnoka nem sok jóra számíthatott, pláne úgy, hogy Coulthard még lassította is a tempóját, hogy védje a meghibásodott lengéscsillapítóval köröző csapattársát.

A McLarenek két kiállással tervezték teljesíteni a 77 körös futamot, Ross Brawn azonban menet közben gondolt egy merészet, és három kiállásra állította át Schumachert (ez akkoriban egyáltalán nem számított annyira mindennaposnak, mint évekkel később).

A Ferrari technikai igazgatója azt az utasítást adta a pilótájának, hogy 19 kör alatt kell 25 másodpercet kiautóznia Häkkinennel szemben, mire a német csak annyit mondott: „Rendben, köszönöm!"

Végül elképesztő tempót diktálva, a televíziós közvetítésből is jól láthatóan a határon táncolva megcsinálta, és még az is belefért, hogy az utolsó kanyarban egyszer kifutott a bukótérbe, amivel közel 5 másodpercet veszített. A harmadik kerékcseréje után simán az élre tért vissza és végül több mint 9 másodperccel nyert a Häkkinen lelassulásával a második helyre feljövő Coulthard előtt.

Schumacher érthető módon nagyon fel volt dobva pályafutása egyik legnagyobb győzelme után Forrás: AFP/Pierre Verdy

„Ez volt az egyik legérzelmesebb győzelmem – nyilatkozta a verseny után Schumacher. – A csapat a helyes stratégiát választotta, noha először nem voltam biztos benne, hogy működni fog a tervünk, mert egy ideig beszorultam Jacques [Villeneuve] és David [Coulthard] mögé. Végül kiderült, hogy a csapat a helyes döntést hozta.

Amikor leszaladtam a pályáról, nem tudtam, hogy már vezetek. Ross azt mondta, 19 köröm van kiautózni 25 másodpercet, hogy a harmadik kiállásom után is az élen legyek, úgyhogy olyan keményen nyomtam, ahogy csak tudtam."

Schumacher a szezon későbbi szakaszában még egyszer, a világbajnoki címről döntő Japán Nagydíjon vezette a most eladásra bocsátott kasztnit. A pole-t megszerezte Szuzukában, másnap azonban nem tudott elindulni a felvezető körre, így a mezőny végéről kellett üldözőbe vennie Häkkinent. Már a harmadik helyen haladt, amikor áthajtott a Tora Takagi és Esteban Tuero balesetéből a pályára került törmeléken, aminek következtében a célegyenesben durrdefektet kapott és kiesett, Häkkinen pedig életében először világbajnok lett.

Szuzukában egy defekt miatt mondhatott búcsút az 1998-as vb-álmoknak Forrás: AFP/Toru Yamanaka

Természetesen nem ez az első, Schumacher által vezetett Ferrari, amely eladásra kerül. 2014-ben az F300-as széria 138-as számú, a német pilóta által összesen 38 alkalommal vezetett kasztnijáért 1,87 millió dollárt fizettek a Barrett-Jackson árverésén, 2019-ben pedig 6,64 millió dollárért kelt el az RM Sotheby's aukcióján a Schumacher ötödik vb-címét hozó F2002-es. A listát azonban az F2001-es kódjelű versenygép vezeti, amelyért 2017-ben 7,5 millió dollárt fizettek.