Hamilton nem kapott, de nem is várt bocsánatkérést az FIA-tól

Forma-1, Bahreini Nagydíj, Verstappen, Red Bull, Hamilton, Mercedes
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 20: Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing poses for a photo prior to the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 20, 2022 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton számított rá, hogy hiába ismeri be az FIA, hogy emberi mulasztáson ment el a tavalyi világbajnoki címe, bocsánatot nem fognak tőle kérni. A hétszeres világbajnok és Toto Wolff is már inkább az idei szezonnal foglalkozik.

A Bahreini Nagydíj versenyhétvégéjén a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kiadta a tavalyi Abu-dzabi Nagydíj vizsgálatának teljes jelentését, amely kimondta, hogy „emberi mulasztás" történt a tavalyi szezonzárón. Ezzel lényegében elismerték, hogy Michal Masi, az F1 azóta menesztett versenyigazgatója rossz döntést hozott, amellyel közvetve világbajnokká tette Max Verstappent, illetve megfosztotta Lewis Hamiltont a biztosnak látszó elsőségtől. A jelentés ugyanakkor erre nem tért ki részleteiben, és nem említette Hamiltont vagy a Mercedest.

Michael Masi hibája nélkül Verstappen nem lett volna világbajnok tavaly Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A hétszeres világbajnokot meg is kérdezték erről Bahreinben, azt tudakolva tőle, hogy miután hónapokig tartó hallgatásba burkolózott a vb-cím elvesztését követően, és főnöke is csak reménykedett benne, hogy csalódottságában nem vonul vissza, elolvasta-e az FIA jelentését, amelynek nyilvánosságra hozatalát ő is szorgalmazta.

Hamilton elmondta, hogy a hétvége sűrű menetrendje mellett erre még nem volt ideje, illetve azt is kifejtette, nem nagyon érdekli, hogy az FIA nem kért tőle bocsánatot, amiért tulajdonképpen az ő emberük hibáján ment el a vb-címe. „Majd talán a versenyhétvége után elolvasom” – mondta újságírók egy csoportjának.

De az pozitív lépés, hogy legalább átláthatóan elismerték az emberi mulasztást. Sajnos nem mehetünk vissza és változtathatjuk meg a múltat."

A 37 esztendős pilóta ezért aztán inkább azzal foglalkozik, hogy segítsen a Mercedesnek úrrá lenni az idei autóval felmerülő problémákon. „Csak dolgozom és arra koncentrálok, amit most tehetek, és próbálom formálni a jövőt, együtt dolgozni ezzel a csapattal, próbálva megfelelő működési tartományba hozni az autót. Lesz még egy kis dolgunk vele."

Hamilton nem foglalkozik a múlttal Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Mark Thompson

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is beszélt a jelentésről és elmondta, hogy már annak nyilvánosságra hozatala is „komoly változás ahhoz képes, amit korábban láttunk" az FIA-tól.

„Akár teljes a jelentés, akár nem, vagy akár gyenge, akár kemény, a közzététele előremutató lépés az irányítás terén.

Én azóta nem gondoltam Abu-Dzabira, amióta bebizonyosodott, hogy az idei autónk nem eléggé versenyképes" – utalta a továbblépésre az osztrák üzletember.