Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel akár az idei szezon második futamáról is lemaradhat, mivel még nem adott negatív Covid-tesztet. A négyszeres világbajnok főnöke szerint javul, de Nico Hülkenberg azért készenlétben áll, ha ismét be kell ugrania.

Egyelőre nem biztos, hogy a Bahreini Nagydíj előtti napokban pozitív koronavírustesztet produkáló Sebastian Vettelnek nem kell kihagynia a szezon második futamát is, az Aston Martin csapatfőnöke egyelőre ugyanis nem tudta megmondani, hogy a négyszeres világbajnok autóba ülhet-e a Szaúd-arábiai Nagydíjon. A szezonnyitón őt helyettesítő Nico Hülkenberg mindenesetre készenlétben áll, ha ismét szükség lenne rá.

Még nem biztos Vettel szaúd-arábiai szereplése Forrás: Aston Martin

Vettel az utóbbi két hétben a második F1-es pilóta, aki covidos lett, hiszen egy héttel az ő megfertőződése előtt Daniel Ricciardóról derült ki, hogy elkapta a vírust. Az ausztrál pilóta viszont szerencsésebb volt, hiszen neki csak a szezon előtti tesztelést kellett kihagynia.

A négyszeres világbajnok viszont a szezon első versenyéről maradt le, és egyelőre nem jelenthető ki, hogy a másodikról nem fog.

Mike Krack, az Aston Martin csapatfőnöke szerint javul az állapota, a kérdés már csak az, hogy időben sikerül-e negatív tesztet adnia. „Részt vett a [bahreini futam utáni] megbeszélésen és kevésbé volt érdes a hangja, mint néhány nappal ezelőtt, de még nem tudjuk [hogy versenyezhet-e]. Meglátjuk, hogy miként alakulnak a következő napok. Reméljük, hogy hamarosan visszatérhet" – idézi a német szakembert az Autosport.

Krack még hozzátette, hogy Vettelnek a szaúdi szabályozásoknak és az Aston Martin belső protokolljának is meg kell felelnie, de előbbivel ő nincs 100%-ig tisztában. A lényeg viszont az, hogy amennyiben Vettel időben negatív tesztet ad, nem lesz veszélyben a részvétele.

Bahreinben Hülkenberg volt Lance Stroll csapattársa Forrás: AFP/Ozan Kose

Amennyiben pedig nem gyógyul fel időben, ismét Nico Hülkenberg fogja őt helyettesíteni. Vettel honfitársa elárulta, hogy még nem tudja, szükség lesz-e rá ismét, de készenlétben áll tartalékként, és szerinte az is előfordulhat, hogy majd csak csütörtökön vagy pénteken szólnak, hogy vezetnie kell-e vagy sem.

Hülkenberg Bahreinben nem ment rosszul, az időmérőn legyőzte Lance Strollt, a futamon viszont kikapott tőle és csak 17. lett.

Amint nem új, friss gumikkal mész és több lesz a limitáló tényező, sokkal jobban meg kell értened az autót, úgyhogy ez a része nehéz volt – utalt arra, hogy tesztelés híján csak a szabadedzéseken vezette az idei autót. – Nagy tanulási folyamat volt a futam. Rendben mentünk, aztán megpróbáltam megelőzni valakit, elfékeztem magam egy kicsit az egyes kanyarban, és onnantól negatív spirálba kerültem. Elég hamar leköröztek, utána pedig csak egyre hátrébb estem. De ez van."

Ez várhat Vettelre

A Bahreini Nagydíj hétvégéjén felvetődött, hogy nem kellene automatikusan kizárni a versenyből azt a pilótát, aki covidos lesz, hiszen nem mindenki érzi magát olyan rosszul, hogy ne tudjon versenyezni. Lewis Hamilton ezzel kapcsolatban ugyanakkor elmondta, ő például biztosan nem tudott volna autóba ülni a 2020-as Szahíri Nagydíjon, míg a legfrissebb covidos élményekkel rendelkező Ricciardo azt ecsetelte, mit élt át a szezonnyitón.

Ricciardo még nem volt 100%-os Forrás: AFP/Mazen Mahdi

„Szeretnék hazudni és azt mondani, hogy fantasztikusan éreztem magam, de egyértelműen megéreztem – mondta a bő egy hete még fertőzöttnek számító ausztrál. – Még ha csak az ágyban fekvést veszem, és feledkezzünk meg a Covidról, és mondjuk csak azt, hogy öt napig ágyban feküdtem, az már önmagában kihívássá teszi a hétvégét, és ehhez még hozzájön a Covid utóhatása.

Örülök, hogy teljesítettem a távot, a folytatásban pedig remélhetőleg csak ennél könnyebb lesz."

Ezel alapján, ha indulhat is Szaúd-Arábiában, Vettel aligha számíthat könnyű versenyre.