Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton és George Russell is súlyos kétségeket fogalmazott meg a Mercedes tempójával kapcsolatban. A bahreini tesztek alapján mindkét pilóta úgy véli, hogy jelenleg a Ferrari és a Red Bull is jobb teljesítményre képes náluk.

Szombaton véget ért a bahreini tesztelés, amelynek harmadik napját Max Verstappen zárta az élen. Bár ebből nem feltétlenül lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen Mick Schumacher 2. helye megmutatta, hogy az élcsapatokban minden bizonnyal még nagyon sok van, egyelőre úgy tűnik, hogy semmiképpen sem a Mercedesnél lehetnek a legoptimistábbak.

Hamilton nem tartja győzelemre esélyesnek a Mercedest Forrás: AFP/Mazen Mahdi

George Russell azonos gumikon több mint 1 másodperccel maradt el a címvédőtől, és bár szinte biztos, hogy a W13-as nem a maximális teljesítményen ment, ennek aligha csak és kizárólag a többek által feltételezett altatás az oka. A három nap során többször is jól látható volt, hogy a címvédő istállót még mindig jelentős mértékben sújtja a delfinezés jelensége, és nagyobb tempónál ez csak még rosszabb lenne. Lewis Hamilton mindenesetre nem túl optimista, bár hangsúlyozta, nem teljesen reménytelen a helyzet.

Kicsit korai még ilyen gondolatokat megfogalmazni, de jelenleg nem hiszem, hogy a győzelmekért fogunk versenyezni

nyilatkozta az FIA sajtótájékoztatóján. – Azonban megvan a potenciál az autónkban ahhoz, hogy odaérjünk, csak meg kell tanulnunk, hogyan tudjuk kihozni belőle, és ki kell javítanunk néhány problémát, amin dolgozunk.”

A Mercedes még a harmadik nap délutánján is látványosan pattogott, ami leginkább azért lehet probléma, mert megsérülhet a padlólemez, így hiába lenne képes az autó adott esetben jobb teljesítményre. A hétszeres világbajnok vélhetően erre is utalt, amikor a megoldandó gondokról beszélt.

Mindenki hihetetlen munkát végez a gyárban, és a lehető legkeményebben dolgozik – szögezte le. – Ugyanakkor van néhány akadály, amit le kell küzdenünk. Jövő héten sokkal jobban látjuk majd a tempónkat, de úgy vélem, talán meg fognak lepődni.

Az idei év egy kicsit más [a tavalyihoz képest].”

Hogy ezzel mire utalt, azt rögtön ki is fejtette. Hamilton ugyanis kerek-perec kijelentette, hogy szerinte nem fog megismétlődni a tavalyi forgatókönyv, amikor a tesztek alapján mindenki leírta a Mercedest, de végül sikerült megnyerniük a szezonnyiatót.

Russell még a tesztelés legvégén is igencsak pattogott az egyenesekben Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Jelenleg nem, biztos vagyok benne, hogy ezt mindenki kitalálja – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Momentán nem mi vagyunk a leggyorsabbak, hanem a Ferrari tűnik annak, és talán a Red Bull, aztán mi. Nem is tudom, de most nem mi vagyunk az élen.”

A 37 éves pilótához újdonsült csapattársa, Russell is csatlakozott, aki végül a 4. pozícióban zárta az utolsó napot. A fiatalabbik brit pilóta Hamiltonnal ellentétben

konkrétan kimondta, hogy a delfinezés az, amit még nem sikerült orvosolniuk.

Elég produktív, egyben izgalmas volt – összegezte a délutánját. – Elég egyértelmű, hogy sok csapat szembesül a pattogással, és [mi] próbálunk a végére járni ennek. Úgy gondolom, hogy túl vagyunk mindenen, nem volt túlságosan sok megbízhatósági problémánk, és végigcsináltuk a programot, szóval ebből a szempontból pozitív volt.”

Laikus szemmel is el lehet képzelni, hogy a pattogás mennyire lehet jó érzés a pilótáknak, de Russell kiemelte, hogy elsősorban nem ez az aspektus zavarja. Sokkal inkább az, hogy úgy érzi, emiatt nem a W13-as a mezőny legjobb autója.

Azt hiszem, ez csak attól függ, hogy az ember mennyire hajtja az autót

– utalt a delfinezésre. – Minden csepp teljesítményt megpróbálunk kihozni belőle, és igyekszünk tesztelni a határokat, de eléggé pattog. Őszintén szólva ez belülről nem a legkényelmesebb, de nem igazán érdekel a kényelem, ha a teljesítmény megvan. Jelenleg [viszont] nincs meg a teljesítmény, és úgy tűnik, hogy egy lépéssel le vagyunk maradva a riválisaink mögött. Rengeteg teendőnk lesz a jövő héten, hogy megértsük [a problémákat], mert úgy néz ki, hogy a Red Bull és a Ferrari minden körülmények között egy lépéssel előttünk jár.”