Bombameglepetés a bahreini teszten: a Haas lett a leggyorsabb Magnussennel

Forma-1, teszt, Bahrein 2. nap, Kevin Magnussen, Haas
BAHRAIN INTERNATIONAL CIRCUIT, BAHRAIN - MARCH 11: Kevin Magnussen, Haas VF-22 during the Bahrain March testing at Bahrain International Circuit on Friday March 11, 2022 in Sakhir, Bahrain. (Photo by Carl Bingham / LAT Images)
Vágólapra másolva!
A bahreini tesztelés második tesztnapjának végén megtörtént az, amire valószínűleg senki nem számított: a visszatérő Kevin Magnussen a Haasnak fenntartott túlórában a nap és a teszt eddigi leggyorsabb idejét autózta az eddig nem sokat mutató VF-22-es versenygéppel. A két napja rosszulléttel küzdő Daniel Ricciardóról pedig kiderült, hogy mégis koronavírusos.

Miután csütörtökön önhibáján kívül (lerobbant az istálló felszerelését szállító, az F1 által biztosított repülőgép, ezért másfél nappal később értek oda a konténereik Bahreinbe) fél nappal később tudta megkezdeni a tesztelést, a Haas a többi istálló jóváhagyásával behozhatja az elveszített négy órát, noha nem úgy, ahogyan szerette volna.

Az amerikai csapat úgy döntött, hogy a pénteki tesztnap végén egy órával tovább marad, majd szombaton egy órával hamarabb kezd, és este ismét túlórázik két órát. Arra viszont senki nem számított, hogy már az első alkalommal meglepetést okoz.

Magnussen a túlórára megkapta a lágy keveréket Forrás: Carl Bingham / LAT Images/Motorsport Images

Az történt ugyanis, hogy a múlt héten kirúgott Nyikita Mazepin helyére sebtében szerződtetett, a Forma-1-be ma délután visszatérő, a Haas idei autójával még csak ismerkedő Kevin Magnussen, miután a többiek befejezték a körözést mára,

a C4-es gumin 1:33.207-tel megautózta a teszt legjobb idejét, 325 ezreddel felülmúlva a szintén C4-es gumin addig vezető Carlos Sainzot.

A 29 esztendős dán pilóta ezzel több mint három másodpercet gyorsult délutáni, C3-as keveréken futott legjobbjához képest, ami arra utal, hogy bizonyára kevés üzemanyagot cipelt, és alighanem a Ferrari-erőforrást sem valamelyik visszafogottabb üzemmódban használta. Ezen kívül a tovább hűlő levegő és aszfalthőmérséklet is a segítségére lehetett (helyi idő szerint este 7 és 8 óra között tesztelt). Magnussen az extra órában egyébként 21 kört tett meg.

Noha helyén kell kezelni ezt az eredményt, arra biztosan jó, hogy lökést adjon az utóbbi időszakban számos megpróbáltatáson áteső csapatnak, és nem utolsó sorban kárpótolja valamennyire a késés miatt rengeteget dolgozó szerelőket.

A 2020-as Abu-dzabi Nagydíj óta ma ült először F1-es autóban Forrás: Carl Bingham / LAT Images/Motorsport Images

Ricciardo elkapta a koronavírust

Kevésbé örömteli hír, hogy a mai és a tegnapi tesztnapot teljes egészében kihagyó Daniel Ricciardóról kiderült, hogy koronavírusos. A McLaren versenyzője csütörtök délelőtt ült volna először autóba, de nem érezte jól magát, és azóta sem került olyan állapotba, hogy vezessen, ezért a csapat ma is egész nap Lando Norrisszal tesztelt.

Délelőtt ugyanakkor a wokingiak azt a tájékoztatást adták, hogy Ricciardo több Covid-tesztje is negatív lett, az este kiadott közleményükben viszont már arról számoltak be, hogy az ausztrál mégis megfertőződött. A jövő hétvégi szezonzárón való részvétele azonban egyelőre nincs veszélyben.

„A McLaren Racing megerősíti, hogy miután Bahreinben szerda óta nem érezte jól magát, Daniel Ricciardónak pozitív lett a koronavírus-tesztje – olvasható a McLaren közleményében. – Daniel ennélfogva továbbra is elkülönítve marad a helyi szabályozásokat követve.

Daniel már most kezdi jobban érezni magát, gyors gyógyulást kívánunk neki. Ezek után megerősítjük, hogy Lando Norris marad az MCL36-ban az előszezoni tesztelés utolsó napjára.”

Ricciardo nehéz helyzetbe került a teljes bahreini teszt kihagyásával Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

„Jobb most, mint a jövő héten... – írta Ricciardo a közösségi oldalain. – Sajnálatos, hogy lemaradok a tesztről, de már kezdem jobban érezni magam. Elkülönítve maradok és csak a jövő hétre koncentrálok. Nagy köszönet Landónak és a McLarennek a nehéz terhek cipeléséért, jövök nektek néhány sörrel (Landónak tejjel). Mindenkinek köszönöm a jókívánságokat!”