Steiner szerint év végéig kitarthat a Mercedesszel harcoló Haas formája

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, Kevin Magnussen, Haas, George Russell, Mercedes, Lewis Hamilton
JEDDAH STREET CIRCUIT, SAUDI ARABIA - MARCH 27: George Russell, Mercedes W13, battles with Kevin Magnussen, Haas VF-22, ahead of Sir Lewis Hamilton, Mercedes W13 during the Saudi Arabian GP at Jeddah Street Circuit on Sunday March 27, 2022 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Andy Hone / LAT Images)
Vágólapra másolva!
Günther Steiner úgy véli, hogy a szűkösebb erőforrások ellenére a Haas a költségplafonnak köszönhetően év végig fenntarthatja jelenlegi szintjét. Az amerikai istálló csapatfőnöke ugyanakkor hozzátette, hosszabb távon biztosan lesznek rosszabb periódusaik.

Azok után, hogy a Haas lényegében feláldozta a tavalyi szezonját az idei oltárán, aminek következtében 2021-ben messze a legrosszabb csapatnak bizonyultak a mezőnyben, elvárható volt, hogy az idei évre előrelépjenek. Azt azonban kevesen várták tőlük, hogy az első két futam alapján a középmezőny egyik legjobb alakulatának fognak tűnni. Olyannyira, hogy Szaúd-Arábiában Kevin Magnussen egyszer még Lewis Hamiltont is vissza tudta előzni, majd kis szerencsével előtte is végzett.

Bár a Mercedesek azért gyorsabbak a Haasnál, Magnussen egyszer vissza tudta előzni Hamiltont (a háttérben) Forrás: Andy Hone / LAT Images/Motorsport Images

Felmerül viszont a kérdés, hogy meddig tartható fenn ez a forma, hiszen a Haas a mezőny egyik legkevésbé tehetős csapata, aminek következtében a fejlesztési versenyben akár le is maradhatnak a gazdagabb alakulatoktól. Günther Steiner azonban nem gondolja, hogy ez lesz a forgatókönyv.

Miért kellene abbamaradnia [a jó formának]?

– kérdezett vissza a Haas csapatfőnöke az F1 Nation podcastban. – Miért gondolod, hogy nem tudjuk folytatni?” Erre Tom Clarkson, a műsor társházigazdája kifejtette, hogy a például Ferrarinál és a Red Bullnál jóval kevesebb erőforrással rendelkeznek, ám az olasz szakember úgy véli, hogy a tavaly bevezetett pénzügyi szabályozás miatt már nem kell félniük attól, hogy a tehetősebbek egyszerűen többet tudnak fejleszteni náluk.

Jelenleg nem versenyzünk a Ferrarival vagy a Red Bull-lal, de szerintem onnan képesek vagyunk tovább fejlődni, ahol most állunk – jelentette ki. – Nyilvánvaló, hogy a többiek közelebb fognak kerülni, de a költségvetési korlát bevezetésével ez már nem olyan, mint a régi szép időkben, amikor az ember csak úgy szórta a pénzt, és folyamatosan fejlesztett. Mi is fejlődni fogunk, és jobbak leszünk.”

A költségvetési maximumot tavaly vezették be, idén pedig néhány tételt nem számítva legfeljebb már csak 140 millió dollárt költhetnek a csapatok. Steiner szerint ez jót tesz a sportágnak, azon belül is főleg a kisebb istállóknak.

Momentán nagyon kiegyenlítettek a feltételek a Forma-1-ben

– fogalmazott. – Azt hiszem, ez volt a pénzügyi szabályozás, a költségplafon célja, hogy ezt elérjük, mert sokkal érdekesebb, ha a kisebb csapatok most már a középmezőnyben versenyezhetnek, és minden hétvégén pontokért harcolhatnak.”

Steiner rövid távon nem számít komoly visszaesésre Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Persze ez nem jelenti azt, hogy a Haas mostantól kezdve örökké az első tízbe kerülésért fog harcolni, vagy még annál is jobb eredményekre számíthat. Az 57. születésnapját jövő hét csütörtökön ünneplő szakember tapasztalatból tudja, hogy lesznek ennél mélyebben is.

Nyilván eljön a nap, amikor megint visszaesünk, és valaki más zárkózik fel, ahogyan mi is lecsúsztunk, majd visszajöttünk – magyarázta. – Ugyanakkor szerintem ez az egész költségvetési limit lényege, hogy nagyobb legyen a verseny az istállók között.”