Marko szerint elveszítik Gaslyt, ha nem adnak neki második esélyt

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, Pierre Gasly, Alpha Tauri
JEDDAH, SAUDI ARABIA - MARCH 25: Pierre Gasly of France driving the (10) Scuderia AlphaTauri AT03 on track during practice ahead of the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at the Jeddah Corniche Circuit on March 25, 2022 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Helmut Marko úgy véli, amennyiben nem adják oda Pierre Gaslynak a Red Bull egyik ülését, a francia pilóta szerződése lejártával távozni fog a bikások kötelékéből. Az érintett ismét kijelentette, hogy győzelmekért akar harcolni.

Pierre Gaslyt 2019-ben mindössze 12 futam után lefokozta a Red Bull, azóta viszont a középmezőnybeli pilóták közül az egyik legjobb teljesítményt nyújtja. A Toro Rossóval, illetve az Alpha Taurival háromszor is felállhatott a dobogóra, tavaly pedig nem rajta múlott, hogy nem szerezték meg a konstruktőri bajnokság 5. helyét az Alpine előtt, amivel megjavították volna a faenzai istálló történetének legjobb eredményét.

Sokan megadnák Gaslynak a második esélyt a Red Bullnál Forrás: Getty Images/GETTY IMAGES/Clive Mason

Mindezek ellenére idén is az Alpha Taurinál kell bizonyítania, és nagyon úgy tűnik, hogy sorsa a jövő évre vonatkozóan sem kizárólag a saját kezében van, legalábbis ami az előrébb jutást illeti. Ugyanakkor sokan úgy gondolják, hogy rászolgált a második esélyre, köztük a tízszeres futamgyőztes, a Toro Rosso egykori résztulajdonosa, Gerhard Berger is. Helmut Marko egyetért honfitársával, de kiemelte, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet.

Gerhardnak igaza van, de jelenleg még szerződésünk van Checóval [Sergio Pérez – a szerk.]

– nyilatkozta a Red Bull tanácsadója a Formel1.de-nek. – Össze kell hasonlítani a két pilóta teljesítményét, és Checóval még van időnk az év közepéig [hogy megkezdjük a tárgyalásokat]. Gaslyval 2023-ig van szerződésünk, és már most világos, hogy ha ez lejár, és nem tudunk neki lehetőséget adni a feljebb lépésre, nagy valószínűséggel elveszítjük őt, amit nem akarunk.”

Gasly többször is hangot adott annak, hogy örülne egy második esélynek a nagycsapatnál, év elején pedig odáig ment, hogy kijelentette, az idei ülést jobban megérdemelte volna Péreznél. A 26 éves versenyző most is hangsúlyozta, hogy élcsapatnál szeretne versenyezni.

Jelenleg arra koncentrálok, hogy a legjobbamat nyújtsam, de nyilván gyors autóban akarok ülni, hogy győzelmekért harcoljak, ez az egyetlen, ami számít

– idézi azAutosport. –Nyerni szeretnék a Forma-1-ben, és olyan kocsival kell rendelkeznem, amely ezt lehetővé teszi számomra. Ezt majd megbeszéljük Helmuttal, amikor eljön a megfelelő pillanat.”

Pérez jól kezdte az évet, ami Gasly számára nem jó hír Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hozzá kell tenni, hogy az eddigi futamok alapján a Red Bullnak nem lesz könnyű dolga, hiszen egyelőre úgy tűnik, hogy Pérez sokkal jobban teljesít, mint tavaly, főleg egy körön. Ha pedig hosszabb távon is sikerül fenntartania ezt a formát, akkor Gasly szereplésétől függetlenül az energiaitalosok nehezen tudnák megindokolni, hogy miért válnak meg tőle.