Vágólapra másolva!
Jenson Button elárulta, hogy bár mind Charles Leclerc-t, mind Max Verstappent tehetségesnek tartja, vannak fontos különbségek a két éllovas között. A brit pilóta rámutatott, hogy a Ferrari versenyzője életkoránál fogva jobban ismeri és érti a címvédőt, mint annak tavalyi riválisa, Lewis Hamilton.

A 2022-es Forma-1-es világbajnokság első négy futama alapján nagyon úgy tűnik, hogy a Ferrari és a Red Bull, illetve Charles Leclerc és Max Verstappen küzdhet meg a világbajnoki címért. Jelenleg a monacói pilóta vezet 27 ponttal, miután a Red Bull versenyzője két győzelme mellett kétszer technikai hiba miatt feladni kényszerült a futamot.

Az idei vb-cím minden valószínűség szerint Verstappen és Leclerc között fog eldőlni Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Dan Mullan

A héten mi is részletesen írtunk a párharcól, illetve annak lehetséges forgatókönyveiről a két résztvevő közötti dinamika, illetve viszony szempontjából. A napokban 2009 világbajnoka, Jenson Button is megszólalt a témával kapcsolatban, aki olyan különbségekre világított rá, amik akár kulcsfontosságúak lehetnek a későbbiekben.

Szerintem Max minden lehetőséget igyekszik kihasználni

– nyilatkozta a Total-Motorsport.com-nak. – Az előzéseknél például kicsit agresszívabb [Leclerc-nél]. Neki azonban ez beválik: egyedi stílusa van, és ez a különbség. Mindketten rendkívül képzettek, de amit Max egy kevésbé jó egyensúllyal rendelkező autóval művelni tud, az őrületes. Egy kifejezetten túlkormányzott kocsit is képes nagyon gyorsan vezetni. Ezzel minden csapattársa küszködött, szóval kivételes stílusa van, amit láttunk az évek során.”

Ahogyan cikkünkben mi is megemlítettük, úgy Button is utalt rá, hogy Verstappen és Leclerc között mindössze 16 nap a különbség, így lényegében együtt járták végig a gokartos ranglétrát. Ennek során volt néhány alkalom, amikor túlságosan is közel kerültek egymáshoz a pályán, de erre már fátylat borítottak. Ami a jelenlegi rivalizálásuk szempontjából fontosabb lehet, hogy az évek során rendkívül jól kiismerhették egymást, és ez főleg Leclerc-nek jöhet jól.

Nagyszerű, hogy ők ketten harcolnak a bajnoki címért – folytatta Button. – Évek óta ismerik egymást, együtt versenyeztek gokartban, és akkoriban sok incidensük volt.

Szerintem Charles sokkal jobban megérti Maxot, mint ahogyan Lewis [Hamilton] tette [tavaly], mert többet versenyzett vele az utánpótlás-kategóriákban.”

Bár az Emilia Romagna Nagydíjon Leclerc komoly hibát követett el, amikor a verseny vége felé közeledve kipördült, a brit versenyző úgy véli, hogy a négyszeres futamgyőztes rendkívül nyugodtan és megfontoltan versenyez, miközben Verstappen „mindent belead”. A 42 éves pilóta a Mercedesre is kitért: a breckley-i istállóról úgy gondolja, hogy világbajnoki szinten nem lesznek tényezők.

A két pilóta több mint egy évtizede ismeri egymást a pályáról Forrás: Scuderia Ferrari

„[Leclerc] nagyon erős, és úgy gondolom, hogy egy ilyen, meglehetősen versenyképes autóban nehéz legyőzni, de ha valakinek sikerülhet, akkor az Max – vélekedett. – A Red Bull még mindig egy erős autó. Lehet, hogy a Mercedes versenyképesebbnek bizonyul az idény későbbi szakaszában, de beletelik néhány futamba, mire ők is ott lesznek [az élmezőnyben]. Eddig szórakoztató a szezon, tetszenek a szabályváltoztatások.”