Lewis Hamilton brazil állampolgár lenne

Forma-1, Sao Paulo-i Nagydíj, Lewis Hamilton
Mercedes' British driver Lewis Hamilton celebrates on the podium after winning Brazil's Formula One Sao Paulo Grand Prix at the Autodromo Jose Carlos Pace, or Interlagos racetrack, in Sao Paulo, on November 14, 2021. (Photo by NELSON ALMEIDA / AFP)
Vágólapra másolva!
A hétszeres világbajnok hamarosan Brazília díszpolgára lehet, az ehhez szükséges törvényjavaslat azonban egyelőre a dél-amerikai ország parlamentjében nem kapott szerepet. A brit pilóta a héten a helyszínre utazott, és egy expón kifejtette vágyait az esetleges címmel kapcsolatban.

Hamilton gyermekkori hőse az egyik legismertebb brazil sportoló és egyben az ország utolsó F1-es világbajnoka, Ayrton Senna, akinek hatására a brit sisakja általában sárga, zöld és kék színekben pompázott, amik a dél-amerikai ország színei. Amikor utolérte az idolt a pole-pozíciók számában, Senna családja a brazil legenda egyik sisakját is odaajándékozta Hamiltonnak.

Hamiltonnak a 2021-es futamgyőzelmekor kifejezett érzései Brazília iránt kölcsönösek Forrás: AFP/Nelson Almeida

A brit első világbajnoki címét 2008-ban emlékezetes végjátékkal éppen Interlagosban szerezte meg,

a tavalyi São Pauló-i futamgyőzelmét követően pedig egy brazil zászlóval ünnepelt. Utóbbi tett annyira meghatotta André Figueiredót, egy országszerte ismert kongresszusi képviselőt, hogy indítványozta: tegyék tiszteletbeli brazillá Hamiltont.

A Demokrata Munkáspárt alelnöke, Ciro Gomes támogatta kollégáját az ügyben: „"Hamilton, te már most is a szívünkben élsz. A díszpolgári címmel még közelebb kerülnél hozzánk" – írta a tavalyi futamot követően a közösségi oldalán. A Mercedes pilótája ezt nem hagyta szó nélkül, úgy reagált:

Azóta függőben van a törvényjavaslat, még nem bocsátották szavazásra, de már csak idő kérdése.

Lewis Hamilton ezen a héten Brazíliába utazott, hogy a São Pauló-i Expón tartson beszédet, az útja során pedig nyilatkozott a témáról is.

– viccelődött a Reuters kérdésére, majd kifejtette szeretetét az ország iránt. – Több időt szeretnék itt, Brazíliában tölteni, ez egy gyönyörű kultúra. Eddig csak Rióban és São Paulóban jártam, de szeretnék visszajönni karácsonykor, újévkor vagy bármikor máskor. [A labdarúgó] Neymar és [a szörföző] Gabriel [Medina] minden évben meghív, de eddig nem volt alkalmam jönni" – olvasható a Mercedes versenyzőjének véleménye a SkySports-on.

Hamiltonnak nem ez az egyetlen folyamatban lévő „papírügye", ugyanis egy hónappal ezelőtt a dubaji világkiállításon bejelentette, hogy

tervezi édesanyja vezetéknevének – Larbalestier – felvételét is.