Hamilton és Verstappen együtt viccelődött az F1 régi-új szabályán

Forma-1, Bahreini Nagydíj, Verstappen, Red Bull, Hamilton, Mercedes
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 20: Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing and Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes pose for a photo prior to the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 20, 2022 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Bár az F1-ben már 2005 óta érvényes ez a szabály, Niels Wittich, az F1 versenyigazgatója az Ausztrál Nagydíj előtt fontosnak tartotta kiemelni, hogy a pilóták nem viselhetnek ékszert az autóban ülve. Ennek kapcsán Lewis Hamilton és Max Verstappen humorizált egymással.

Max Verstappen és Lewis Hamilton tavaly minden idők egyik legkiélezettebb csatáját vívta, és folyamatosan tapintani lehetett a feszültséget köztük, illetve csapataik között. Sok mindent el lehetett képzelni akkoriban, de azt biztosan nem, hogy egymással viccelődjenek. Azóta viszont jelentősen csillapodtak a kedélyek, és egy furcsa versenyigazgatói instrukciónak köszönhetően Melbourne-ben ez is megtörtént.

Hamilton kedveli az ékszereket Forrás: AFP/William West

Niels Wittich, a 2021-es idény után leváltott Michael Masi helyére kinevezett egyik versenyigazgatója ugyanis szokásos, futam előtti jegyzetében kiemelte, hogy a pilótáknak tilos ékszert hordaniuk a volán mögött ülve. „A futam alatt ékszerek viselése testpiercing vagy fémnyaklánc formájában tilos, ezért a rajt előtt ellenőrizhető” – szól a a pontos szöveg.

Mindez azért érdekes, mert ezzel lényegében semmi nem változott, ugyanis ez egyáltalán nem új keletű szabály.

Az FIA már 2005-ben kezdeményezte ezek betiltását a pálya-, illetve raliversenyeken, azóta pedig már a szövetség által kiadott Nemzetközi Sportkódexbe is bekerült. A Formula E-ben többször is előfordult az elmúlt években, hogy valakit megbüntettek, mert megszegte ezt az előírást.

Az Autosport értesülései szerint Wittichet nem egy konkrét eset késztette arra, hogy mindezt belefoglalja a jegyzetébe. Sokkal inkább arról van szó, hogy több pilótán is láttak gyűrűt vagy karkötőt, amikor már bent ültek az autójukban. Ezek pedig akár a gyors menekülést is megnehezíthetik, ami kulcsfontosságú például egy ahhoz hasonló balesetben, mint amilyet Romain Grosjean szenvedett el a 2020-as Bahreini Nagydíjon.

Hamilton köztudottan kedveli a divatot, és így az ékszereket is, és többen feltételezték, hogy ez a szabály őt érinti leginkább. Hogy ez így van-e, azt nem tudjuk, azt viszont igen, hogy nem okoz neki problémát betartani az előírásokat.

Vannak bizonyos piercingjeim, amelyeket nem tudok kivenni, és amelyekről nem sokan tudnak

humorizált a hétszeres világbajnok az Ausztrál Nagydíj előtti sajtótájékoztatón. – Csak vicceltem, csak vicceltem. Amióta itt vagyok, ez a szabály, szóval nincs semmi újdonság. Csak jövő héten még több ékszerrel fogok előállni.”

Hamilton és Verstappen egymással viccelődött Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Mark Thompson

A teremben ott volt Verstappen is, aki azt válaszolta, hogy „túl nehéz leszek, ha ékszereket viselek, szóval ez lehetetlen”. Erre Hamilton mosolyogva kontrázott, hogy „tudom, hogy van egy mellbimbópiercinged, gyerünk!” Azonban a címvédőt sem kellett félteni, aki erre megkérdezte, hogy „akarod látni még egyszer?”

A humorizálás után aztán a versenyzői eligazításon komolyan is átbeszélték a témát. Adam Cooper, az Autosport tudósítója szerint az esemény nagyrészt azért tartott másfél óráig, mert a pilóták próbálták kideríteni, hogy miért éppen most született meg ez a kiegészítés. Végül aztán elfogadták, hogy mindez a biztonságukat szolgálja.