Häkkinen szerint Hamilton duzzog, és meg fogja fontolni a távozást

Forma-1, Lewis Hamilton, Ausztrál Nagydíj 2022, péntek
Mercedes' British driver Lewis Hamilton attends a press conference ahead of the 2022 Formula One Australian Grand Prix at the Albert Park Circuit in Melbourne on April 8, 2022. (Photo by William WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Mika Häkkinen úgy véli, Lewis Hamilton több okból sem érzi jól magát a Mercedesnél ebben a szezonban. A kétszeres világbajnok odáig ment, hogy szerinte a brit pilóta hamarosan fontolgatni fogja a távozást.

Azok után, hogy a hibrid korszak nyolc idényéből hatszor ő lett a világbajnok, és a másik két szezonban is az utolsó pillanatig harcolt a címért, Lewis Hamilton számára szörnyen indult az idei év. A Mercedes tempója jelentősen elmarad a Ferrariétól és a Red Bullétól, ráadásul a költségvetési korlát miatt nem annyira egyszerű behozni a hátrányt. Mindezek mellett ráadásul a 37 éves pilóta újdonsült csapattársa, George Russell megelőzi őt az összetettben.

A Mercedes gyengén kezdte a szezont,, ráadásul Hamilton Russell mögött van a tabellán Forrás: AFP/Con Chronis

Az F1 világából már sokan kifejtették a véleményüket a Mercedes, illetve külön Hamilton helyzetéről, utóbbival kapcsolatban ezúttal Mika Häkkinen szólalt meg. 1998 és 1999 világbajnoka szerint a brit versenyző több okból is rosszul érezheti magát, többek között honfitársa érkezése miatt is.

Nyilvánvaló, hogy ez nehéz helyzet Lewis számára

– nyilatkozta az egyik ismert sportfogadási portálon megjelent videóban. – Russell nem azért ment oda, hogy második legyen, vagy hogy veszítsen. Azért van ott, hogy a legjobbját nyújtsa, és azon dolgozik, hogy egy napon világbajnok legyen. Nem hajol meg egy hétszeres világelső előtt.”

A finn exversenyző szavainak némileg ellentmond Russell kijelentése, miszerint a jelenlegi helyzetben, amikor normál körülmények között az ötödik helyért harcolnak, egyiküket sem érdekli igazán, hogy melyikük végez előrébb. Häkkinen azonban úgy gondolja, hogy a hétszeres világbajnokot nagyon is zavarja, hogy Melbourne-ben kikapott csapattársától.

Az utolsó, ausztráliai futam nagyon kemény volt Lewis számára – folytatta. – A csapat természetesen azt akarja, hogy a pilóták befejezzék a versenyt. Ez sikerült is, bár nem azzal az eredménnyel, amit reméltek, de az istálló így is sok pontot gyűjtött. Azonban biztos vagyok benne, hogy Lewist még mindig bosszantja a szituáció.

Nehéz [elfogadnia], hogy George legyőzte őt. Attól tartok, hogy ez nagyon nehéz idény lesz Lewis számára.”

Finnország egyetlen többszörös világbajnokának fenti kijelentésével talán lehet vitatkozni, azzal viszont aligha, hogy Hamilton nem túl elégedett a csapat jelenlegi teljesítményével. Mindezt az is igazolja, hogy igyekszik mindenkit mozgósítani a javulás érdekében. Häkkinen úgy véli, hogy Russell ezen a téren is jobb helyzetben van.

Häkkinen szerint Hamilton hamarosan fontolgatni kezdi a távozást Forrás: AFP/William West

A Mercedes szempontjából már most nehéz a helyzet, különösen Lewisnak – szögezte le. – George olyan csapatból érkezik, ahol nem sok sikerélménye volt. Az időmérőkön elért néhány jó eredményt, de a futamokon nem. Ezek az eredmények a Mercedesszel újszerűek számára, és minden nagyszerűnek tűnik. Lewis számára ez katasztrófa, és azzal, hogy George előtte van, még rosszabb.”

A rossz eredmények ellenére egyelőre nem utalnak jelek arra, hogy a Mercedesnél megtört a csapategység, és nem került nyilvánosságra olyasmi, hogy házon belül kifejezetten rossz lenne a hangulat. Häkkinen azonban egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy az értekezletek nem a legvidámabb mederben telnek.

Kíváncsi vagyok, Lewis hogyan viselkedik a csapatmegbeszéléseken

– fogalmazott az 53 éves egykori pilóta. – Fogadni mernék, hogy duzzog, el tudom képzelni, hogy rengeteget panaszkodik és siránkozik.”

Hamiltonnak 2023-ban jár le a szerződése, és könnyen lehet, hogy utána visszavonul a Forma-1-től. Häkkinen azonban odáig ment, hogy a gyenge szezonkezdet hatására szerinte a brit versenyző nemsokára elkezdheti fontolgatni, hogy elhagyja a Mercedest.

– magyarázta. – »Menjek máshová?« Tény, hogy hosszú évek óta a Mercedesnél van, és sok bajnokságot nyert, [de] most, hogy nem mennek jól a dolgok, elkezd majd gondolkodni a csapatváltáson.”