A francia pilótát komolyan aggasztják a versenynaptár változásai

Forma-1, Pierre Gasly, Ausztrál Nagydíj 2022, csütörtök
AlphaTauri's French driver Pierre Gasly speaks at the Albert Park Circuit in Melbourne on April 7, 2022, ahead of the 2022 Formula One Australian Grand Prix. (Photo by William WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Öt helyszínnek nincsen még jövő évi szerződése azok közül, ahol idén rendeznek futamot, és az bizonyos, hogy mind az ötön nem láthatunk nagydíjat 2023-ban. Pierre Gasly aggodalmát fejezte ki, hogy akár ikonikus helyeknek is búcsút mondhatunk a jelenlegi szezon végeztével.

Monte-Carlo, Spa, Spielberg, Le Castellet és Mexikó – öt helyszín, melyek jelenleg 2022-ig szóló szerződéssel rendelkeznek a Forma-1-ben. Márpedig mivel jövőre visszatér a száguldó cirkusz Las Vegasba, Dohába és Sanghajba, a 2025-ig szóló Concorde-szerződés értelmében – miszerint legfeljebb 24 futam lehet egy évben – legalább egyet biztosan elveszítünk az öt pályából az Orosz Nagydíj kiesése ellenére.

Elképzelhető, hogy a tavalyi Verstappen-sikert a történelem utolsó előtti monacói nagydíja hozta Forrás: AFP/Sebastien Nogier

Pierre Gaslyt, az AlphaTauri pilótáját több veszélyeztetett helyszínhez is komoly érzelmek kötik, ami nem csoda, hiszen három a hazájában, vagy annak környékén fekszik.

A Paul Ricard a hazai pályám, Monaco olyan, mintha az lenne, Spa pedig a szülővárosomhoz legközelebbi helyszín, vagyis ott is sok szurkolást kapok"

– olvasható a francia nyilatkozata a RacingNews365.com-on.

Az olyan nagy hagyományokat őrző pályák elvesztésének lehetősége, mint amilyen a belgiumi vagy a monacói, nyugtalansággal töltik el a franciát, aki a bahreini kiesését követően két pontszerzéssel folytatta eddig a szezont.

„Spa és Monaco két nagyon ikonikus és favorit helyszín számomra – folytatta Gasly. –

Tudjuk, hogy manapság számos dolog befolyásolja egy év versenynaptárát, úgyhogy csak remélhetem, hogy jövőre is versenyezhetünk ezeken a helyeken."

Gasly nagyon vágyik arra, hogy a francia, a monacói és a belga futam is szerepeljen a 2023-as versenynaptárban Forrás: AFP/William West

Az F1 szerelmeseinek is komoly meglepetés lehet, hogy egyáltalán felvetődött a sorozat koronaékszereként is jellemzett Monaco elveszítésének a lehetősége,

a törpeállam azonban mindössze 15 millió dollárt fizet évente a rendezésért, ami töredéke a Katar, Szaúd-Arábia vagy Azerbajdzsán által kiadott összegnek.

„Kicsit sokkoló lesz, ha Monacót kiveszik a naptárból, hiszen valószínűleg ez a világ legikonikusabb versenye.

akár a nagydíj, akár a bulik, akár a hétvégét körülvevő események kapcsán. Pilótaként még sokszor szeretném megtapasztalni ezt a helyszínt és ezt a körítést, mert komoly kihívás itt versenyezni, mégis a kedvenc pályám, ahogyan a legtöbb szurkolónak is az" – mondta el véleményét a francia, aki reméli, hogy az észrevétele nem talál süket fülekre.