Vágólapra másolva!
Nem fejlődött annyit a Gasly-Cunoda páros csapata tavalyhoz képest, mint a legfőbb riválisaik, Imolára azonban új csomaggal érkezik az AT03. A csapatfőnök Cunoda hozzáállását elemezte, a technikai igazgató és Gasly pedig kifejtette várakozásait a hétvégi nagydíjjal kapcsolatban.

Hasonlóan kezdte az AlphaTauri a szezont, mint tavaly: az első futamon Cunoda Juki, a következő kettőn pedig Pierre Gasly végzett pontszerző helyen. A Haas és az Alfa Romeo megerősödése miatt azonban ezzel jelenleg mindössze a nyolcadikak a konstruktőrök bajnokságában. Franz Tost csapatfőnök szerint

2021-ben Cunoda nem vette elég komolyan az edzéseket, és ennek is köszönhető, hogy a hétvégék jelentős részében hibázott és összetörte az autóját.

Az osztrák szakember most megdicsérte a japán erőnléti felkészültségét, és biztos abban, hogy idén nem fog ilyen hibába esni, így jelentősen előre fog lépni a szezon során, miután egy nyolcadik és egy tizenötödik hely mellett egy műszaki hibával nyitotta 2022-t.

Franz Tost szerint Cunoda jelentősen fejlődött 2022-re mind hozzáállásában, mind erőnléti állapotában Forrás: AFP/Mazen Mahdi

„Juki [tavaly] alábecsülte az edzések jelentőségét, de

– olvasható az F1 hivatalos oldalán Tost nyilatkozata. – A tervek szerint halad a fejlődése, remek szezont várok tőle, pláne, ha a második félévre gyors és megbízható autót tudunk alátenni."

Nem csak a csapatfőnök ejtett pár szót a japánról, hanem Jody Egginton technikai igazgató is megszólalt vele kapcsolatban még a legutóbbi (számára tizenötödik helyet hozó) nagydíjat követően.

„Juki [az Ausztrál Nagydíj során] pénteken és szombaton is meglehetősen elégedett volt az autójával, így rá kell jönnünk, mi okozta a vasárnapi gyengélkedését. Rengeteg dolog már még ránk a következő futamig, ugyanakkor várjuk már a kihívást."

A hétvégi, hazai közönség előtt rendezett imolai versenyre

az AlphaTauri az év során először jelentős fejlesztéseket tervez, ami a padlólemezben és a fékrendszerben is érezhető lesz.

Egginton reméli, hogy ezek a változtatások – az alapján, hogy az aerodinamikai beállítások milyen fontos szerepet vállalnak az idei járművekben – meghozzák a gyümölcsüket.

„A téli tesztek és az első verseny tapasztalatai alapján próbáltuk megtenni a fejlesztéshez szükséges lépéseket. Ha nem sikerültek jól, könnyen elcsúszhatunk a banánhéjon. De az utóbbi hónapokban rengeteget tanultunk, és szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a helyes úton haladunk."

Az AlphaTaurin belül remek a hangulat, emellett pedig a hétvégén megjelenő újítások is komoly hatással lehetnek a csapat teljesítményére Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Mark Thompson

Pierre Gaslyt csapattársához hasonlóan szintén egy műszaki probléma kényszerítette feladásra az egyik futamon – Bahreinben –, viszont az utána következő két hétvégén sem volt reális esélye a legjobbak között végezni. A hétvégére várható fejlesztések azonban izgatottá teszik a franciát, aki reméli, hogy azt a teljesítményt váltják ki az autóból, amire szükségük van a kezdeti nehézségek után.

„Nem vagyunk holtlassúak, nem sok hiányzik az előrelépéshez, de határozottan fejlődnünk kell – mondta az eddigi egyetlen futamgyőzelmét éppen Olaszországban szerző Gasly a The Race-nek. –