Ez az út várhat a McLarenre a közeljövőben

Forma-1, Daniel Ricciardo, McLaren, Szaúd-arábiai Nagydíj 2022, szombat
McLaren's Australian driver Daniel Ricciardo drives during the qualifying session on the eve of the 2022 Saudi Arabia Formula One Grand Prix at the Jeddah Corniche Circuit on March 26, 2022. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
A csapat ausztrál pilótája, Daniel Ricciardo elmondta, érzik a lemaradást a vetélytársakkal szemben, de lehangoltság helyett a fejlődés motiválja őket. James Key, a wokingiak technikai igazgatója alátámasztotta versenyzője véleményét.

Azok után, hogy az elmúlt három évben mindig a legjobb négy között zárt a McLaren a konstruktőrök versenyében, az idei szezon eddigi két futamán Lando Norris szaúdi hetedik helye a csapat egyetlen pontszerzése. Daniel Ricciardo teljesítményét hátráltatta a koronavírus, ugyanis a bahreini teszt hétvégéjén kapta el a fertőzést, ami miatt kilométer- és erőnléti hátrányban is volt a továbbiakban. A legnagyobb probléma azonban mégiscsak az MCL36-tal van, hiszen alig van leszorítóerő, így pedig tapadás az autónál, ezt a hibát folyamatosan igyekszik kijavítani a csapat – ezt a helyzetet az ausztrál is látja, ahogyan azt az Autosportnak el is mondta.

Daniel Ricciardo Szaúd-Arábiában már közelebb járt a pontszerzéshez, mint Bahreinben, egy meghibásodás azonban Dzsiddában is nullázáshoz vezetett Forrás: AFP/Andrej Isakovic

"Azt gondolom, hogy ha nyugodtan és értelmesen fogom fel a helyzetet, meg kell értenem, hogy nem három vagy négy tizedet keresünk.

De türelmesnek kell lennünk, túl korai még nagy hűhót csapni."

Az ausztrál tavaly Monzában éppen csapattársa, Norris előtt nyert, és

a kezdeti hátrány ellenére sem tartja kizártnak, hogy az idény második felében a tavalyiakhoz hasonló eredményeket érhetnek el.

„Úgy gondolom, hogy megvannak az embereink a munka elvégzéséhez. És százszázalékosan bízom az olyan emberekben, mint amilyen Andreas [Seidl – a csapatfőnök] – nyilatkozta Ricciardo. – Kicsit válságos helyzetből kell felállnunk, de azt hiszem, jó úton vagyunk efelé, ő az egyik legjobb ember, aki segíthet megfordítani a hajónkat.

A McLarennek valójában a 2021-es évben történő fejlesztések és az ezekből következő kiváló eredmények mennek a 2022-es teljesítmény rovására, hiszen a vetélytársakhoz képest később kezdtek el felkészülni az idei, számos szempontból új szezonra. Ezt James Key technikai igazgató is megerősítette az Auto Motor und Sportnak.

James Key és Daniel Ricciardo már a Toro Rossoban is együtt dolgozott, az összhang így nem meglepő a csapaton belül Forrás: Getty Images/2013 Getty Images/Peter Fox

„Tavaly igyekeztünk megtalálni az egyensúlyt az erőforrások és a költségvetés között, hogy akkor is jó eredményeink legyenek, és a 2022-es évre is jól fel tudjunk készülni. Az új aerodinamikai szabályokhoz azért is volt nehéz alkalmazkodnunk, mert kevés időt tölthettünk a szélcsatornában. Emellett pedig a költségvetési korlát is fontos szerepet játszott abban, hogy idén nem kezdtük olyan erősen az évet, hiszen mi korábban is kihasználtuk a keretet. (...) Azonban nem esünk kétségbe, meg kell küzdenünk mielőbb az új szabályokkal."