Vágólapra másolva!
Közel járt a pole pozíciót megszerző pilóta ahhoz, hogy egy bagatell apróság miatt kizárják az időmérőről, de csapata beavatkozott.

Charles Leclerc nagyszerű formát nyújt hazai versenyhétvégéjén, a Monacói Nagydíjon, és a pole pozíció megszerzésével fontos lépést tett a győzelem felé. Kis híján azonban folytatódott borzalmas pechszériája a pályán, most egy bagatell apróságon úszhatott volna el a jó eredménye: a Q2 során behívták mérlegelésre, ő azonban nem vette észre az erre vonatkozó lámpajelzést a bokszutca bejáratánál.

Már túlhaladt a jelzésen, amikor a Ferrari figyelmeztette, hogy azonnal álljon meg, így a szerelők vissza tudták tolni az FIA súlyellenőrzéséhez.

Ha a csapattagok hozzányúltak volna az autóhoz a mérlegelés előtt (a visszatolást leszámítva), az a korábbi esetek alapján nagy valószínűséggel Leclerc kizárását jelentette volna az időmérőről.

Bár manapság aligha trükköznek a csapatok a súlyhatárral (régebben voltak erre igen egyedi kísérletek, például hűtővízbe kevert ólomgolyókkal, futam közben leeeresztett, majd a garázsban feltöltött víztartályokkal), ezt a procedúrát igen komolyan veszi az FIA.

Leclerc a monacói időmérőn Forrás: AFP/Sebastien Bozon

„Azt sem tudom, hogy az út melyik oldalán van a jelzés. Nagyon messze található a bejárattól, ezért nem is figyelek arra. Nem láttam, hogy behívtak mérlegelésre, de szerencsére a csapat látta a jelzést és szóltak, hogy álljak meg, aztán visszatoltak" – magyarázta Leclerc.

Az első rajtkockát magabiztosan szerezte meg végül, s mint elmondta, a piros zászló miatt megszakított körében még több tizedmásodpercet gyorsulhatott volna. „Az autó fara nagyon mozgott, majdnem minden kanyarban kicsúszott. De különösen jónak éreztem az utolsó kör – nyilatkozta. – Eddig minden simán alakult, remélhetőleg vasárnap is így lesz."

Ezzel a már említett monacói pechszériára utalt, aminek következtében 2017-ben egyik F2-es versenyen, majd azóta egyetlen F1-es futamon sem ért célba itt