A Ferrari reméli, az egyik új szabály megfékezi a Red Bull lendületét

Forma-1, Miami Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull, Charles Leclerc, Ferrari
MIAMI, FLORIDA - MAY 08: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 leads Carlos Sainz of Spain driving (55) the Ferrari F1-75 at the start during the F1 Grand Prix of Miami at the Miami International Autodrome on May 08, 2022 in Miami, Florida. Jared C. Tilton/Getty Images/AFP (Photo by Jared C. Tilton / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Mattia Binotto elismeri, riválisuk sokat fejlődött az elmúlt hetekben, de meglepődne, ha ilyen ütemben folytatnák a felzárkózást, méghozzá a költségvetési plafon miatt. Max Verstappen arra szólította fel a Red Bullt, hogy legyen végre egy zökkenőmentes hétvégéjük.

Az idényt a Ferrari kezdte a legjobb formában, de az Imolában és a Miamiban aratott magabiztos győzelemmel úgy tűnik, a Red Bull felé billent a mérleg nyelve az erősorrendben. Max Verstappen mindkét versenyen magabiztosan győzött, és a szezon eleji műszaki hibák után közelebb zárkózott Charles Leclerc-hez a tabellán, nem kis részben annak köszönhetően, hogy az autója jobb végsebességet ért, és az a kanyarokban is elég jól tapadt.

Hosszú távú következtetéseket még korai levonni, de a Ferrari csapatfőnöke is úgy látja, hogy riválisuk lendületbe jött. Ugyanakkor felvetette, hogy a költségvetési plafon keretein belül eltérően manőverezik a két istálló, és ez később megfékezheti a Red Bullt.

Verstappen és Leclerc csatája Miamiban Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jared C. Tilton

„A Red Bull valóban sokat javított az autóján a szezon kezdete óta, többször frissítették. Az előző két versenyen több tizeddel gyorsabbak voltak nálunk. Ahhoz, hogy tartsuk velük a lépést, nekünk is újítani kell" – nyilatkozta a leintés utáni sajtótájékoztatóján.

A Red Bull egyik problémája az autó túlsúlya, ezen fokozatosan javítanak. Binotto ugyanakkor megerősítette, amit a sajtó korábban már megszellőztetett, hogy a következő versenyen, a Spanyol Nagydíjon a Ferrari bevet számos újítást, ez akár több tizedmásodpercet is érhet.

Verstappen: Nem szabad ennyit hibáznunk

Ami eddig végig a Ferrari mellett szólt a bajnoki küzdelemben, az a megbízhatóság. Verstappen ugyan mindegyik futamot megnyerte, amelyiken célba ért, de kétszer elromlott az autója (igaz, egyik esetben sem az élen haladva, Bahreinben és Ausztráliában egyaránt Leclerc diktálta a tempót). A bajnoki címvédő szerint a saját oldalukon mindenképp javulniuk kell operatív szempontból.

Verstappen többet vár a Red Bulltól Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

„Pénteken nagyon sok probléma merült fel nálam, ami ártott a hétvégémnek, főleg szombaton. Vasárnap minden rendben működött a rajtnál, de alakulhatott volna rosszul is" – mondta Miamiban.

„Javítani kell a megbízhatóságunkon, és azon, hogy minden rendben menjen nálunk. De látható, hogy gyors az autónk. Ennek örülök, hiszen az sem lenne jó, ha lassú, cserébe megbízható volna."

A Red Bull 2010-ben és 2012-ben hasonló cipőben járt, bár a sorozatos meghibásodások ellenére végül Sebastian Vettel mindkétszer bezsebelte a bajnoki címet.