A miami pálya műkikötőjén gúnyolódik a világ, a szervezőket nem zavarja

Forma-1, Miami Nagydíj 2022, műkikötő
Yachts are parked on fake waters at a visitor stand near the Formula One track ahead of the Miami Grand Prix in Miami Gardens, Florida on May 4, 2022. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a Miami Nagydíjat nem a tengerparton rendezik meg, a szervezők próbáltak kialakítani egy ehhez hasonló életérzést. A szurkolókból mindez leginkább gúnyolódást váltott ki, ám az esemény ügyvezető partner megmagyarázta, hogy miért döntöttek így.

Az F1 egyre inkább meghódítja Amerikát, hiszen 1984 óta először ismét két futamot rendeznek az Egyesült Államokban. Az austini futamot a szokásoknak megfelelően ősszel tartják meg, a mezőny most a debütáló Miami Nagydíjra készül.

Műkikötőt építettek a miami pálya mellé Forrás: AFP/Chandan Khanna

Florida állam második legnagyobb városáról a legtöbben a tengerpartra asszociálnak, vagy legalábbis az első dolgok egyike, ami eszükbe jut. Monacóval, Szingapúrral vagy éppen Abu-Dzabival ellentétben azonban a mostani versenyt nem ilyen környezetben fogják rendezni, hanem a Miami Dolphins NFL-csapatának otthona, a Hard Rock Stadium körül. Ennek megfelelően normál esetben elmaradnának a jachtokról készült képek, ám a szervezők másképp gondolták.

Az egyik parkolóba ugyanis építettek egy műkikötőt, ahonnan ráadásul a jachtok sem hiányoznak,

csak éppen nyilvánvaló okokból nem saját erejükből kerültek oda, hanem trélereken vontatták be őket. Ráadásul a víz sem igazi, hanem annak a látványát is csak imitálták festett falapok segítségével.

A közösségi médiában azonnal megszülettek a vicces vagy éppen gúnyos bejegyzések, és egyértelműen kiderült, hogy a rajongók nagy részének egyáltalán nem nyerte el a tetszését az ötlet. A helyszínen lévők ráadásul olyan fotókat töltöttek fel magukról, amelyeken a falapokon állnak, és csak annyit fűztek hozzá, hogy „a vízen járok”, vagy valami ehhez hasonlót. Mondani sem kell, hogy mindez csak olajat öntött a tűzre.

Elsőre azt lehetne gondolni, hogy a szervezők nem erre számítottak, hiszen akkor aligha készítették volna el a műkikötőt. Tom Garfinkel, a Miami Nagydíj ügyvezető partnere, és egyben a Dolphins, illetve a stadion vezérigazgatója azonban nem különösebben zavartatta magát. „Nem vesszük magunkat túlságosan komolyan – nyilatkozta a média jelen lévő képviselőinek. –

Tudjuk, hogy jól szórakozunk rajta, nem igaz?”

A furcsa megoldás egyébként arra vezethető vissza, hogy az első tervek szerint a versenyt a belvárosban, a tengerpart mellett rendeznék, ahol nyilvánvalóan meglenne a monacóihoz hasonló életérzés, legalábbis ebből a szempontból. Ezt követően változott a helyszín, ám a szervezők a korábbi elképzeléseknek ezt a részét nem tudták elengedni.

Az egyik legnépszerűbb mém a műkikötővel kapcsolatban

„Kezdetben, amikor a belvárost vizsgáltuk, a Forma-1-nek voltak elképzelései arról, hogy légi felvételeket akartak a jachtokról – magyarázta Garfinkel. – [Aztán] több okból is itt kötöttünk ki, ezek közül a legfontosabb, hogy nem gondoltuk, hogy a belvárosban jó versenypályát tudnánk létrehozni. Azt mondtam az F1-nek, hogy »megkapjátok a jachtjaitokat, valamint az azokról készült felvételeiteket«, és úgy néztek rám, mintha megőrültem volna. Aztán felrajzoltam a táblára [a tervemet], és azt mondtam, hogy »itt egy jachtokkal teli kikötőt akarok, és meg fogjuk valósítani«. Így is lett.”