Vágólapra másolva!
Jüri Vips személyében a Forma-2-ben szereplő huszonegy éves tehetség lesz az F1 történetének első észt versenyzője, miután ő ül be Sergio Pérez helyére a Spanyol Nagydíj első szabadedzésén. Szintén az FP1 során gurul aszfaltra Robert Kubica, ő Csou Alfa Romeóját fogja vezetni.

Vips az F2-ben jelenleg két dobogójának is köszönhetően az összetett nyolcadik helyén áll. Az észt pilóta 2018 vége óta tagja a Red Bull junior programjának, teszteken pedig már be is ülhetett az autóba. Mivel azonban idéntől van meg neki a szuperlicensze, így

holnap délután fogja először élesben is vezetni az RB18-at, méghozzá Sergio Pérez helyén.

A mexikói nem mindennapos időszakot él át egyébként sem, hiszen most született meg a harmadik gyermeke.

Vips – aki nem csupán Észtországnak, de a balti államoknak is az első képviselője lesz a Forma-1-ben – a második bejelentett versenyző, aki újoncként aszfaltra gurulhat Spanyolországban. Hétfőn a Williams jelentette be, hogy

ugyancsak az első edzésen Alexander Albont a Forma-E címvédője, Nyck de Vries helyettesíti.

A csapatoknak egyébként ez a kötelezettségük egy része, hiszen egy idéntől érvényes megbízás szerint minden istállónak kötelező legalább két szabadedzést biztosítania F1-es versenytapasztalattal nem rendelkező versenyzőknek.

Szinte a bikások bejelentésével egyszerre derült ki, hogy a Red Bullhoz hasonlóan az Alfa Romeo is tesztpilóta bevetése mellett döntött:

Csou Kuan-jüt a rutinos Robert Kubica váltja az FP1-en.

A lengyel már az elmúlt két évben is az Alfa stábját erősítette, tavaly két futamon is be kellett ugrania a koronavírusos Kimi Räikkönen helyére.