Rossi és Brown is lelkesen várja a parádésnak ígérkező Miami Nagydíjat

Forma-1, Zak Brown, Szaúd-arábiai Nagydíj 2022, szombat
McLaren F1 team principal Zak Brown arrives before the third practice session ahead of the 2022 Saudi Arabia Formula One Grand Prix at the Jeddah Corniche Circuit on March 26, 2022. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Zak Brown még sosem tapasztalt akkora hájpot egy Forma-1-es hétvége körül, mint amit most él át a mezőny Floridában. A nagydíjat Super Bowlhoz hasonlító szakember mellett az egykori pilóta, Alexander Rossi is érzi a növekvő népszerűséget a sportág iránt a hazájában, és veszélyben érzi a jelenlegi kategóriáját is miatta.

A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown szerint a Miami Nagydíj az egyik legjobb dolog, ami a Forma-1-gyel történhetett, tökéletesen illeszkedik a sportágba a Drive to Survive korszakában, és igazi Super Bowl-hangulatot hoz majd. A wokingi csapatnak állítólag ezer vendége lesz a hétvége során, köztük A-listás hírességek, akiket az úgynevezett McLaren House-ban szállásolnak majd el.

Zak Brown nagyon lelkesen várja a Miami Nagydíjat, amin az előjelek alapján hatalmas show-ban reménykedhetünk Forrás: AFP/Andrej Isakovic

állítja a kaliforniai születésű szakember. – Vetekszik a Super Bowllal [a legrangosabb amerikaifutball-bajnokság nagydöntőjével, a reklámok és a félidőben látható zenés műsor miatt is a világ egyik legnézettebb sporteseményével] a játék minőségét és a félidei műsort egyaránt tekintve, egymást kérdezgetik az emberek: »te is mész a miami versenyre?«. Már most mi vagyunk a leginkább vendégcsalogató esemény Miamiban, és akár könnyedén meg is duplázhatjuk ezt a számot."

Az elmúlt években

az Egyesült Államokban is óriási fellendülésnek induló sportág helyi érdeklődését nem csupán a debütáló Miami Nagydíj, hanem a 2023-tól ismét aktuális Las Vegas-i Nagydíj is nagyban segítheti Brown szerint,

amivel évente háromra nő az egyesült államokbeli futamok száma.
„Most, hogy Vegast is megszerezték, a sportág minden korábbinál egészségesebb és izgalmasabb – mondta. – Még hosszú út áll előttünk, de ha megnézik az autónkon látható szponzorainkat, a fele amerikai székhelyű vállalat, tehát az ottani cégek már kezdenek a sportág mögé állni."

A 2015-ben a Marussia csapatával öt versenyen rajthoz álló Alexander Rossi is lelkes a jövő hétvége kapcsán. Az azóta elsősorban az IndyCar sorozatban induló, jelenleg is a birminghami futamra készülő amerikai szerint azonban a Forma-1 növekvő népszerűsége az országában komoly veszélyt jelent jelenlegi sportágára.

Rossi a rendkívül rangos, 2016-os Indianapolis 500-as verseny megnyerése után Forrás: AFP/2016 Getty Images/Jonathan Ferrey

„Izgatott vagyok a Forma-1 és Amerika miatt is. Ez egy nagy ország, nincs ok arra, hogy ne legyen három [futam egy évben] – nyilatkozta a legutolsó F1-ben szereplő amerikai pilóta, majd rátért a korábbi és a jelenlegi sportágának rivalizálására. –

Rossi, aki Romain Grosjean csapattársaként szerepel jelenleg az Andretti Autosportnál, nem mondana nemet, ha az IndyCar is elindítana egy Drive to Survive-hoz hasonló sorozatot. Továbbá elárulta, szerinte mi az oka az elmúlt évtizedes hanyatlásnak a helyi F1-érdeklődésben.
„Az emberek most – hogy egyre szórakoztatóbbá válik – kezdenek újra rájönni, hogy a motorsport mennyi mindent ad és milyen klassz.