Alonso elmondta, mit választana a fiatalodás helyett

Forma-1, Fernando Alonso, Alpine, Spanyol Nagydíj 2022, péntek
Fernando Alonso's Alpine during practice 1 of the Formula 1 Pirelli GP of Spain, held at the Circuit de Barcelona Catalunya, in Barcelona, on 20th May 2022. -- (Photo by Urbanandsport/NurPhoto) (Photo by Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Úgy érzi, olyan jó kondiban van, mint 25-30 évesen, örömmel edz és készül a versenyekre. Aggódott, hogy esetleg nem veszi fel újra a ritmust az F1-től távol töltött két év után.

Fernando Alonso 41 éves lesz idén, de nem kopik a tempója, rendszeresen elkápráztatja a közönséget zseniális megoldásaival, meglátásaival. 2019-ben és 2020-ban nem volt a mezőny tagja, miután kiégett a szenvedő McLarennél, de az Alpine-nál most a második szezonját tölti, és hozza az elvárt szintet.

Csapata rá bízza, meddig szeretné folytatni a karrierjét, vélhetően nem ők fogják kipenderíteni. Alonso a BBC-nek beszélt arról, hogy a kicsit döcögősen induló tavalyi visszatérése után elégedett a teljesítményével.

Alonso a Spanyol Nagydíj első edzésnapján Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

– ismerte el. – Mindenki azt várta, hogy gyors leszek, de két év kihagyás után bármi előfordulhatott volna. Schumacher szenvedett annak idején. Örülök, hogy erősnek érzem magam és felvettem a ritmust."

„Tavaly körülbelül az első öt verseny kemény volt, azokon nem voltam kiemelkedően gyors, de büszke vagyok arra, amit utána elértem. Idén pedig még versenyképesebbek vagyunk, mint tavaly, csak nem szereztünk annyi pontot különböző okokból kifolyólag."

Fernando Alonso Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jared C. Tilton

A visszavonulást nem tervezi a közeljövőben, így akár idősebben is versenyezhet, mint az utóbbi időszakban ebből a szempontból szélsőséget képviselő Kimi Räikkönen, aki 42 évesen akasztotta szögre a sisakot. Michael Schumacher 43 éves koráig maradt.

„Az életkor itt nem számít, más sportágakban igen. Azokban az erőnlétre kell támaszkodni, az autósportban viszont inkább választok egy új első vagy hátsó szárnyat, semmint azt, hogy három évet fiatalodjak. – mondta Alonso. – A két év távolléttel új mentalitásom lett és a szervezetemet is frissítettem, örömmel edzek és készülök a versenyekre."

Elismerte, van miben javulnia, például a rajtolásban. Korábban többször beszélt arról, hogy bár versengő típus és a végső sikerre tör, megtanulta értékelni a kisebb győzelmeket is néhány pontért. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne jutna eszébe gyakran, hogy 2005 és 2006 után újra a csúcsra érjen.

„Még mindig őrületesen vágyom a harmadik vb-címre, ugyanakkor ismerem a sportág működését, és tudom, hogy egy, legfeljebb két autóval lehet harcolni érte" – mondta.