Őrült drága jegyek, telt ház: mégis sikerült veszteségessé tenni a Miami Nagydíjat

Forma-1, Miami Nagydíj
An American flag is carried onto the track during the Miami Formula One Grand Prix at the Miami International Autodrome in Miami Gardens, Florida, on May 8, 2022. (Photo by Chandan Khanna / AFP)
Vágólapra másolva!
A Miami Nagydíj szervezője elmondta, hogy az első verseny veszteségesnek bizonyult a vártnál nagyobb kiadások miatt. Beszélt a legfőbb problémáról is, ami a Paddock Club kiemelt vendégeit sújtotta.

Hiába árulták kiemelkedően drágán a jegyeket a Miami Nagydíjra és volt teltházas az első itteni verseny, a rendezvényt szervező cég ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy az egész esemény veszteséges volt.

„Amennyiben hat hónappal ezelőtt megkérdeznek, mire számítok, azt mondom, a bevételek alakulása alapján haszonra" – idézte a Tom Garfinkelt, a rendezvény ügyvezető igazgatóját a Motorsport-total.com.

Az első Miami Nagydíj rajtja előtti percek Forrás: AFP/Chandan Khanna

„Mindazonáltal fontos volt számunkra, hogy nagyszerű rendezvényt csináljunk. Bár a kiadások messze felülmúlták a becsléseinket, mindez annak a következménye, hogy mindent megtettünk azért, hogy Forma-1-et méltón fogadjuk és olyan legyen az esemény, amilyenre megálmodtuk."

A nézői élmény javítása érdekében például aszfalt helyett fűvel borították le a Hard Rock Stadium parkolóját, hogy esztétikusabb legyen a látvány, illetve a hőségben enyhülést adjon. Ez is megdobta a költségeket, és persze a többek által kritizált műkikötő sem volt olcsó mulatság.

A nézők közepesen izgalmas versenyt láthattak Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jared C. Tilton

„Sokkal több jegyet is értékesíthettünk volna, de azt szeretném, hogy az ide érkezők kiszolgálása megfelelő legyen a vécékkel és hasonló dolgokkal. – tette hozzá Garfinkel. – Meg akartuk nézni, hogy a gyalogos hidakon, a vécéknél kialakul-e torlódás, mit lehet javítani a parkoláson, satöbbi. Miután ezeket kiértékeltük, tudni fogjuk, hogyan bővíthetünk. Szívesen fogadnék 100 ezer nézőt naponta, ha ez kivitelezhető jövőre, megtesszük." Hozzávetésként, vasárnap 82,5 ezren látogattak ki a pályára.

A legnagyobb probléma a kényesebb vendégsereget érte: a csapatok és az F1 vendégei pénteken ellátás nélkül a Paddock Clubban, nem jutottak koszthoz.

„Az ételek előkészítésénél problémák adódtak, ez nem volt ideális. A fő gond az volt, hogy az ellátásban dolgozók nagy része túl későn érkezett meg, mert előtte buszokra pakoltak – mondta a Miami Nagydíj ügyvezetője. – Nem készültek el, mire a vendégek megérkeztek."

Állítólag a VIP-vendégek közül többen annyira kiakadtak az alacsony színvonalú kiszolgáláson, hogy megfogadták, nem térnek vissza.