Vágólapra másolva!
Christian Horner elárulta, maga az FIA hívta fel a figyelmüket arra, hogy a továbbfejlesztett Aston Martin meglehetősen hasonlít a Red Bull autójára. A bikások csapatfőnöke bűncselekményre gyanakszik, és saját belső vizsgálatuk mellett a szövetségtől is cselekvést vár az ügyben.

Ahogyan azt előre tudni lehetett, szinte mindegyik istálló komoly fejlesztésekkel készült a Spanyol Nagydíjra, de nem túlzás azt mondani, hogy az Aston Martin újításai több figyelmet kaptak, mint az összes többi istállóé együttvéve. Ennek oka, hogy az AMR22-es jelenlegi formájában meglehetősen hasonlít a Red Bullra, és ez az energiaitalosoknál igencsak kiverte a biztosítékot.

A Red Bullra meglehetősen hasonlító Aston Martin miatt hangos az F1-es paddock

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az FIA már korábban jóváhagyta a silverstone-iak fejlesztéseit, vagyis a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy véli, hogy nem történt szabálytalan másolás. Christian Horner elmondta, hogy ők is ebből a forrásból értesültek a dologról pár nappal korábban.

Végső soron az utánzás a hízelgés legjobb formája

– nyilatkozta a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sportsnak. –Nem véletlen, hogy volt néhány emberünk, aki a tél folyamán [vagy] az idény elején a Red Bulltól az Aston Martinhoz igazolt. Az FIA a hét elején felhívta rá a figyelmünket, mondván, hogy »van egy autó, amely feltűnően hasonlít a tiétekre, kaphatnánk egy listát a tőletek távozó személyekről, hogy hova mentek?« Ennek köszönhetően természetesen azonnal megszólalt a vészcsengő.”

A Forma-1-ben természetesen bevett szokás a másolás, és teljes mértékben nem is lehetne betiltani, hiszen a csapatok mérnökei látják az ellenfelek autóját. Más módon azonban már közel sem szabályos a művelet, és ezt Horner is leszögezte.

Ami megengedett, azt az egész paddockban látjuk: az emberek csapatról csapatra vándorolnak, és amit fejben tartanak, az tisztességes, az az ő tudásuk – magyarázta a brit szakember. –

Ami nem korrekt, és teljesen elfogadhatatlan, az az, ha megtörtént a szellemi tulajdon átruházása.”

Ahogyan Horner is utalt rá korábban, az utóbbi időszakban jó néhány alkalmazottjuk szerződött az Aston Martinhoz, többek között az aerodinamikai részleg korábbi vezetője, Dan Fallows is. Ő azonban túlságosan későn állt munkába ahhoz, hogy bármilyen ráhatása legyen a mostani fejlesztésekre. A Red Bull csapatfőnöke emellett azt is kizárta, hogy autójukat pusztán a látottak alapján másolták le, mivel szerinte a munka jóval korábban megkezdődött, annál, hogy ez lehetséges legyen. Hozzátette, hogy ha beigazolódik a gyanú, akkor nagyon súlyos esettel állnak szemben.

Horner elmondta, hogy belső vizsgálatot indítanak az ügyben, de az FIA-ra is számítanak Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

„Nem fogom elárulni, hogy pontosan hol tartunk bizonyos személyekkel, de ez bűncselekmény lenne – szögezte le. – Egy csapatot a szellemi tulajdon éltet, ebbe fektetünk be több millió fontot, és nem szeretnénk, ha ez egy rivális szervezetnél csak úgy felbukkanna, különben akár el is adhatnánk az aerodinamikai [elemeinket].”

Ami a következő lépést illeti, Horner elmondta, hogy belső vizsgálatra készülnek, ám itt nem állnának meg. A brit szakember ugyanis úgy véli, az FIA-nak kötelessége részt venni a szálak kibogozásában.

Megvan a saját szoftvervédelmünk, és pontosan tudjuk, hogy mely szoftvereket nézik meg, és honnan irányítják azokat

– válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Azonban úgy gondolom, hogy ez a szabályozó testület, az FIA dolga, mert nekik van hozzáférésük. Nagyon is számítunk rájuk, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem került sor szellemi tulajdon átadására, és nem történt visszaélés. Az ő feladatuk, hogy ezt felügyeljék.”

Felmerül a kérdés, hogy a szövetség mit tehet azok után, hogy jóváhagyta az Aston Martin fejlesztéseit. Horner erre úgy reagált, hogy „ha bármilyen, bűncselekményre utaló bizonyíték kerülne napvilágra, az már más ügy lenne”.