Hamarosan kukába dobja zseniálisnak tűnő megoldását a Mercedes?

Forma-1, Miami Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes' British driver Lewis Hamilton drives into the pit during qualifying for the Miami Formula One Grand Prix at the Miami International Autodrome in Miami Gardens, Florida, on May 7, 2022. (Photo by Brendan SMIALOWSKI / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A következő versenyen, a Spanyol Nagydíjon akarnak választ kapni arra a kérdésre, hogy jó irányba haladnak-e a különleges oldaldoboz-kialakítással. Lehet, hogy kénytelenek lesznek beismerni, hogy mellélőttek vele.

A Mercedes a szezon eleje óta keresi a gyógyírt az autó pattogásának problémájára. Több újítást bevetettek az elmúlt versenyeken, hogy enyhítsenek rajta, és bevallottan tapogatózó fázisban járnak, és nem tudják biztosan, hogy jó irányba haladnak-e.

Toto Wolff, az istálló főnöke egy újságírói kérdésre elmondta, hogy

akár a leleplezésekor sokakat megdöbbentő minimalista oldaldoboz-kialakítástól is megszabadulhatnak,

ha úgy ítélik meg, hogy az aerodinamikai hatásaival árt az autó himbálózásának.

A Mercedes nem javult a szezon eleje óta, volt, hogy elsüllyedt a középmezőnyben is Forrás: AFP/Brendan Smialowski

„Nem zárnék ki semmit sem – mondta a futam utáni online sajtótájékoztatóján. – A stábunk kiváló autókat készített korábban, és úgy gondoljuk, ez a helyes irány. Barcelonában tudjuk majd összehasonlítani az aktuális helyzetet azzal, amit februárban tapasztaltunk, és több adatot gyűjthetünk."

Ezzel arra utalt, hogy az első előszezoni teszten a barcelonai pályán még szokványos oldaldobozzal jelentkeztek, és a radikális változatot akkor vetették be, amikor Bahreinbe utazott a mezőny a következő három tesztnapra. A következő verseny helyszíne a barcelonai Spanyol Nagydíj lesz.

– mondta Wolff. – Hiszünk a jelenlegi koncepcióban. Nem szemezünk a szomszéd nővel, hogy megnézzük, jobb-e, mint a feleségünk."

Útkeresésben a Mercedes Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jared C. Tilton

– szögezte le. – Fel kell írni, mi a jó, mi a rossz az adott koncepcióban. Ezeket csak mi tudjuk megválaszolni. Azt szeretném, hogy Barcelona után választ kapjunk a kérdésünkre. Ott tudjuk igazán felmérni a helyzetet és megválaszolni, hogy elrontottunk-e a koncepciót vagy sem."

Manapság igen ritkák az akkora volumenű átalakítások, mint amit a Mercedes vállalna, ha úgy döntenek, hogy lecserélik a mostani kialakítást az oldalszekrényekkel. Wolff azt mondta, ha félig már azt éreznék, hogy a korábbi konstrukció jobb, akkor mielőbb váltani kellene.

Az Ezüstnyilak változatlanul a Ferrari és a Red Bull mögött kullognak, a lemaradásuk nem csökkent, s bár még sok van hátra a szezonból, úgy néz ki, nem lesznek részesei a bajnoki küzdelemnek.